Hae tästä blogista

Uusi laskuri tuo ravintola-annosten ilmastopäästöt näkyviksi

Tiedote. Julkaistu: 14.09.2021, 12:32
Clonet OyTulevaisuudessa ravintolan asiakas voi lukea ruokalistalta ravintolakäyntinsä vaikutuksen ilmastoon. Ravintoloiden käyttöön tarjotaan OpenCO2.net-pohjainen Aterian Ilmastolaskuri, jolla ravintolat voivat määrittää annostensa ilmastopäästöt. Laskuri huomioi kaikki aterian valmistuksesta syntyvät päästöt pellolta lautaselle. Laskuri on kehitetty yhteistyössä suomalaisten ravintola- ja kahvilatoimijoiden kanssa.

Aterian ilmastolaskurilla ravintolat ja kahvilat voivat pureutua merkittävimpiin ilmastoa haittaaviin päästölähteisiinsä. Laskurilla ravintoloitsijat voivat hakea ilmastoystävällisiä vaihtoehtoja esimerkiksi raaka-aineisiin tai sähköön ja nähdä konkreettisesti valintojen vaikutukset tuloksiin. Annosten suunnittelussa voidaan hyödyntää laskuria vertailemalla eri raaka-aineita ja energialähteitä sekä seurata miten annosten kuljetukset asiakkaalle vaikuttavat annoksen päästöihin.”Ilmastolaskurin avulla saimme hyvän ymmärryksen toimintamme vaikutuksista ympäristöön.” sanovat Pizzeria Via Tribunalin toimitusjohtaja Sami Benamed ja ravintolatoimen johtaja Antti Kuitunen. ”Huomasimme sen kautta ruokalistan suunnittelun tärkeyden ja aloimmekin kiinnittää enemmän huomiota ruokalistan suunnitteluun ympäristönäkökulma huomioiden.”

Laskuri kehitettiin osana Forum Viriumin Mission Zero Foodprint -hanketta, jossa pilotoidaan uusia älykkäitä ratkaisuja ja työkaluja ravintoloille ja ruokapalvelualan toimijoille. Pilottiravintolat olivat oleellisessa osassa laskurin kehittämisessä.

”Saimme pilottiin mukaan kahdeksan innostunutta ravintola-alan yritystä, joilla kaikilla oli hieman erilainen näkökulma asiaan. Jokaisen pilottiyrityksen kanssa pohdimme heidän tarpeitaan ja näiden kaikkien keskusteluiden pohjalta syntyi Aterian ilmastolaskuri. Tietojen oikeellisuus on aivan keskeisessä osassa ilmastovaikutuksia laskettaessa, mutta sen lisäksi halusimme varmistua siitä, että laskuri on helppokäyttöinen ja vastaa aidosti yritysten tarpeisiin.” kertoo Roosa Jaakkola, Clonetin hiilijalanjälkipalveluien päällikkö. ”Yhdessä kehittäminen on antoisaa. En voisi kuvitellakaan, että olisimme saaneet Aterian Ilmastolaskurista näin hyvää ilman yhdessä kehittämistä.” Jaakkola jatkaa.

Aterian ilmastolaskuri julkaistiin tiistaina 14. Syyskuuta. Lisätietoja Ilmastolaskurista löytyy Aterian ilmastolaskurin sivuilta.

Laskurin on kehittänyt Clonet Oy, joka on hiilijalanjäljen mittaamiseen sekä ilmastomyönteisen liiketoiminnan kehittämiseen keskittynyt asiantuntijayritys. Clonet on kehittänyt OpenCO2.net-hiilijalanjälkialustan, joka tarjoaa standardeihin pohjautuvat työkalut organisaatioiden ja tuotteiden hiilijalanjälkien mittaamiseen ja päästöseurantaan. Clonet hallinnoi Hiilijalanjälkimerkkiä, joka kertoo luotettavasta ja standardeihin pohjautuvasta hiilijalanjälkilaskennasta.

OpenCO2.net on Clonetin kehittämä hiilijalanjälkialusta, josta löytyy Suomen kattavin päästökerrointietokanta ja standardipohjaiset työkalut tukemaan yritysten hiilineutraaliusmatkaa. Clonet tarjoaa yrityksille OpenCO2.net käyttöoikeuksia, rajapintaa ajantasaisiin päästökerrointietoihin sekä yritysten tarpeisiin räätälöityjä hiilijalanjälkilaskureita. Varmennetuille laskennoille myönnämme Hiilijalanjälkimerkin.
Lisätietoja:

Sari Siitonen, toimitusjohtaja, Clonet Oy, p. +358 50 761 5221, sari@clonet.fi.


Clonet Oy lyhyesti

Clonet on vuonna 2016 perustettu kestävän kehityksen ja ilmastobisneksen asiantuntijayritys. Clonet tarjoaa yrityksille ja julkisen sektorin toimijoille ilmastonmuutoksen hillintään ja sopeutumiseen liittyviä liikkeenjohdon konsultointipalveluita. Palvelut kattavat ilmastonmyönteisten liiketoimintakonseptien kehittämistä, päästövähennyspotentiaalin ja hiilijalanjäljen määrittämistä sekä näihin liittyvää yhteiskehittämistoimintaa.Lähde: 
Clonet oy
EPressi

2 kommenttia:

Outi Krimou/Outi's life kirjoitti...

Harvoinpa sitä tulee mietittyä miten paljon luontoa kuluttaa oma ruoanlaitto.
Kätevä keksintö ja varmasti hyvä ravintoloille.
Ihanaa sunnuntaita sinulle Viltsu <3

Inspiration, Viltsumari kirjoitti...

On todella hyvä että eri alat huomioivat hiilijalanjälkensä. Vain yhdessä voimme turvata turvallisen, puhtaan maailman lapsillemme.

JOKO LUIT TÄMÄN?

Bumerangityynyllä selkäkipuja vastaan

-Yhteistyö- Oletko koskaan miettinyt sitä, miksi me oikeastaan nukumme? Miksi keho sanoo, että nyt väsyttää, nyt on aika käydä nukkumaan? Mi...