Perinteinen sokeri- ja voisilmäpulla

Mitäpä ei pullanhimossa tekisi. Se oli alettava pullaa leipomaan yöllä. Näin meillä toissayönä. Sen verran hyvä pullataikina, että jaan sen sinullekin. Hauskinta oli seurata kisupoikien ilmeitä , kun 'emo' alkoi tallaamaan taikinaa.


SOKERIPULLA
Vähälaktoosinen/laktoositon maidosta ja voista riippuen


Tarvitset:
2,5 dl kädenlämpöistä (hyla-)maitoa
25 g tuorehiivaa (käytin 1pussin kuivahiivaa)
½ tl suolaa
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
100 g voita
8-10 dl vehnäjauhoja
kananmuna voiteluun

Tee näin:
  • Sulata voi ja anna sen jäähtyä hyvin. 
  • Murenna tuorehiiva kädenlämpöiseen maitoon ja sekoita. Tai kuivahiivaa käytettäessä sekoita se pieneen määrään vehnäjauhoja ja sekoita hieman kädenlämpöistä kuumempaan maitoon. 
  •  Lisää suola, sokeri ja kardemumma.
  •  Lisää vehnäjauhoja pienissä erissä ja vatkaa hyvin kunnon sitkon saamiseksi.
  • Lisää voi siinä vaiheessa kun taikinaa jää hieman sormiin kiinni. Lisää sen jälkeen jauhoja vähän kerrallaan ettei taikinasta tule liian tiukkaa. 
  • Jätä taikina kohoamaan leivinliinan alle (n. 30min) kunnes se on kohonnut n. kaksinkertaiseksi. Kun taikina on kohonnut voit laittaa uunin lämpeämään 225 asteeseen. 
  • Vaivaa taikinasta pöydällä ilmakuplat pois ja jaa taikina niin moneen osaan kuin pullia haluat olevan. Minä tein pikkupullia 28 kpl. Isoja saa n. 15 kpl. 
  • Pyöritä jokaisesta palasta pyöreä pallo ja aseta pulla leivinpaperilla päällystetylle pellille. 
  • Kohota liinan alla n. 15 minuuttia, voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria. 
  • Paista uunissa kypsäksi (n. 7-11min). 

VOISILMÄPULLA

TEE NÄIN: 

Valmista pullat ylläolevan ohjeen mukaan aina voiteluun saakka. Raesokerin sijasta paina keskelle pullaa pieni monttu johon laitat noin 1tl - 1 1/2tl voita ja suunnilleen saman verran sokerijauhoa. Paisto samoin kuin sokeripullassa. 

Kommentit

EstherH. sanoi…
Näyttää syötävän hyvälle ,makoisaa tiistaita :)
Voi apuva miten herkullisen näköisiä pullia. Muistin juuri, että minulla taitaa olla pari pullaa vielä pakkasessa, kai tässä pitää iltakahvit lähteä keittelemään ja sulattelemaan pullaa.
Hyviä olivatkin ja pakkasesta aina tuoretta pullaa lisää, kun mieli tekee
voi Outi. :D Hyvää iltapalan aikaa sinulle.