Perinteinen sokeri- ja voisilmäpulla
Mitäpä ei pullanhimossa tekisi. Se oli alettava pullaa leipomaan yöllä. Näin meillä toissayönä. Sen verran hyvä pullataikina, että jaan sen sinullekin. Hauskinta oli seurata kisupoikien ilmeitä , kun 'emo' alkoi tallaamaan taikinaa.
Tarvitset:
2,5 dl kädenlämpöistä (hyla-)maitoa
25 g tuorehiivaa (käytin 1pussin kuivahiivaa)
½ tl suolaa
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
100 g voita
8-10 dl vehnäjauhoja
kananmuna voiteluun
SOKERIPULLA
Vähälaktoosinen/laktoositon maidosta ja voista riippuen
2,5 dl kädenlämpöistä (hyla-)maitoa
25 g tuorehiivaa (käytin 1pussin kuivahiivaa)
½ tl suolaa
1 dl sokeria
1 rkl kardemummaa
100 g voita
8-10 dl vehnäjauhoja
kananmuna voiteluun
Tee näin:
- Sulata voi ja anna sen jäähtyä hyvin.
- Murenna tuorehiiva kädenlämpöiseen maitoon ja sekoita. Tai kuivahiivaa käytettäessä sekoita se pieneen määrään vehnäjauhoja ja sekoita hieman kädenlämpöistä kuumempaan maitoon.
- Lisää suola, sokeri ja kardemumma.
- Lisää vehnäjauhoja pienissä erissä ja vatkaa hyvin kunnon sitkon saamiseksi.
- Lisää voi siinä vaiheessa kun taikinaa jää hieman sormiin kiinni. Lisää sen jälkeen jauhoja vähän kerrallaan ettei taikinasta tule liian tiukkaa.
- Jätä taikina kohoamaan leivinliinan alle (n. 30min) kunnes se on kohonnut n. kaksinkertaiseksi. Kun taikina on kohonnut voit laittaa uunin lämpeämään 225 asteeseen.
- Vaivaa taikinasta pöydällä ilmakuplat pois ja jaa taikina niin moneen osaan kuin pullia haluat olevan. Minä tein pikkupullia 28 kpl. Isoja saa n. 15 kpl.
- Pyöritä jokaisesta palasta pyöreä pallo ja aseta pulla leivinpaperilla päällystetylle pellille.
- Kohota liinan alla n. 15 minuuttia, voitele kananmunalla ja ripottele pinnalle raesokeria.
- Paista uunissa kypsäksi (n. 7-11min).
VOISILMÄPULLA
TEE NÄIN:
Valmista pullat ylläolevan ohjeen mukaan aina voiteluun saakka. Raesokerin sijasta paina keskelle pullaa pieni monttu johon laitat noin 1tl - 1 1/2tl voita ja suunnilleen saman verran sokerijauhoa. Paisto samoin kuin sokeripullassa.
Kommentit