Hae tästä blogista

KIPUPOTILAIDEN HÄTÄHUUTOVaikeista kivuista kärsivät potilaat törmäävät terveydenhuollossa muun muassa seuraavanlaisiin vaikeuksiin: 

- Kipupoliklinikat ovat erittäin pahasti ruuhkautuneet eivätkä kaikki kipupotilaat ole sinne suinkaan tervetulleita. Esimerkiksi kivunhoitoon käytetyt opioidit tulee lähes aina ajaa alas ennen kuin hoitosuhde kipupoliklinikalle on mahdollinen. 

- Toimivia kipulääkeyhdistelmiä ajetaan perusteetta alas; tätä tapahtuu päivittäin. 

- Kipupotilaita vähätellään, mitätöidään ja kiristetään terveydenhuollon ammattilaisten taholta. 

- Kantatiedoissa on puutteellisia ja/tai virheellisiä kirjauksia, joiden korjaaminen on lähes mahdotonta. Virheelliset kirjaukset kulkevat potilaan mukana estäen asianmukaisen kivunhoidon. 

- Lääkkeettömiä menetelmiä ei ole tarjolla tai niitä käytetään täysin ammattitaidottomasti. Erään kipupoliklinikan lääkäri käyttää koirankoulutusmetodeja muun muassa ehdollistaen kipupotilaita koirapillillä viheltämällä.

- Lääkäreiden välisissä valtataisteluissa on häviäjinä aina kipupotilaat. Tätä tapahtuu muun muassa julkisen sektorin ja yksityissektorin lääkäreiden välillä.

Vaikeista kivuista kärsivien potilaiden hoito vaatii osaamisen lisäksi kärsivällisyyttä ja pitkäjänteisyyttä. Yleensä käytössä on monimutkaisia lääkeyhdistelmiä, joita on jouduttu säätämään pitkään. Usein lääkeyhdistelmissä on mukana myös opioideja. Opioidit ovat voimakkaita keskushermostoon vaikuttavia kipulääkkeitä, joita on käytetty lääketieteessä pitkään. Ne sitoutuvat kipuradan hermosoluissa opioideja vastaanottaviin opioidireseptoreihin ja lievittävät näin kipua. 

Lääkehoidolla ja lääkkeettömillä menetelmillä saadaan vaikeista kivuista kärsiviltä potilailta kivusta pois noin 50 % ja tätä pidetään hyvänä hoitovasteena. Ongelmana tällä hetkellä on se, että kipupotilailta pyritään lopettamaan lääkityksistä pois opioidit. 

Mistä on kyse? 
USA:ssa on tällä hetkellä suuria ongelmia Panacodin käytössä, koska ”keskiluokka” käyttää sitä ahdistukseen, mikä ei suinkaan ole sen käyttötarkoitus. Tämän saman pelätään tapahtuvan myös Suomessa, ja siksi vaikeista kivuista kärsiviltä on viety/viedään pitkään kokeillut ja hyvin toimivat kipulääkkeet. Tämä on paitsi epäinhimillistä myös vastoin lakia!


Teksti: Frank Leiman ja Sirpa Tahko
Kuvat: Viltsumari / InspirationEi kommentteja:

Lähetä kommentti

Suurin osa elämästäsi on arkea. Tee siitä ihanaa.
Kommentit julkaisen viiveellä. Tarkistan ensin.
Kiitos, kiitos, kiitos!
~Viltsumari
Löydät minut myös https://direct.me/inspiration

JOKO LUIT TÄMÄN?

Häiden erilainen vieraskirja

Häähuuma jatkuu edelleen ja tällä kertaa pääset sisäpiirissä katsomaan vieraskirjamme sisälle.. Ehkä, ehkä ei. :) Muistatko vielä, ku...