Hae tästä blogista

Savuton Suomi 2030

Tupakkalain tavoite on myrkyllisiä aineita sisältävien ja riippuvuutta aiheuttavien tupakkatuotteiden ja muiden nikotiinipitoisten tuotteiden käytön loppuminen vuoteen 2030 mennessä.

Valtaosa suomalaisista pitää Suomen tupakkapolitiikan tavoitetta epärealistisena – tupakoinnin haittojen vähentämiseen kaivataan lisää tietoa ja keinoja. 


Tuoreen kansalaiskyselyn mukaan enemmistö suomalaisista pitää Suomen tupakkapolitiikan tavoitetta savuttomuudesta vuoteen 2030 mennessä epärealistisena. Suomalaiset eivät myöskään usko sääntelyn ja verotuksen auttavan tavoitteen saavuttamisessa. Suomalaisten mielestä saatavilla tulisi olla enemmän savuttomia vaihtoehtoja tupakoinnin lopettamisen helpottamiseksi. Tupakoivien ja tupakoimattomien suomalaisten näkemykset noudattivat kyselyssä yhtenäistä linjaa.

Philip Morris Finlandin maaliskuussa teettämän kansalaiskyselyn mukaan 81 prosenttia suomalaisista pitää tupakkalain tavoitetta melko tai hyvin epärealistisena. Tupakoivista vastaajista 52 prosenttia ja tupakoimattomista vastaajista 38 prosenttia pitää tavoitetta hyvin epärealistisena. Suomalaisista 69 prosenttia ei myöskään usko tupakkatuotteiden sääntelyn ja verottamisen olevan toimenpiteinä riittäviä savuttomuuden saavuttamisessa.


Vaihtoehtoiset tuotteet saavat suomalaisilta kannatusta

Suomalaiset suhtautuvat myönteisesti vaihtoehtoisiin nikotiinituotteisiin osana tupakoinnin haittojen vähentämistä. Vaihtoehtoisilla nikotiinituotteilla tarkoitetaan esimerkiksi sähkösavukkeita tai kuumennettavia tupakkatuotteita, jossa tupakka lämpenee riittävästi vapauttaakseen nikotiinia ilman, että se palaa.

Suomalaisista 61 prosenttia on sitä mieltä, että hallituksen tulisi miettiä vaihtoehtoisten tuotteiden roolia pyrkiessään tekemään Suomesta savuttoman. Lisäksi 63 prosenttia suomalaisista uskoo, että tupakoitsijoiden saatavilla pitäisi olla enemmän savuttomia vaihtoehtoja, jotka on tieteellisesti todettu tupakoinnin jatkamista paremmiksi vaihtoehdoiksi, ja että heidän tulisi saada todenmukaista tietoa näistä vaihtoehdoista.

- Vaihtoehtoisista tuotteista on tehty Euroopassa luotettavaa ja vertaisarvioitua tutkimustyötä, joka osoittaa esimerkiksi sähkösavukkeiden voivan olla perinteisiä palavia tupakkatuotteita vähemmän haitallinen vaihtoehto, kun tupakoija siirtyy niihin ja luopuu kokonaan poltettavista savukkeista. Lisäksi sähkösavukkeiden on havaittu tutkimuksissa helpottavan perinteisten palavien tupakkatuotteiden käytön lopettamista, toteaa Philip Morris Finlandin viestintäjohtaja Päivi Mononen-Mikkilä.


Arviolta kaksi kolmesta suomalaisesta on täysin tai jossain määrin samaa mieltä väittämän kanssa, jonka mukaan kannustaminen siirtymään savuttomiin tuotteisiin voi täydentää muita keinoja, joilla pyritään vähentämään tupakoinnin aiheuttamia yhteiskunnallisia haittoja, kun kyseessä ovat aikuiset, jotka muutoin jatkaisivat savukkeiden polttamista. Tupakoivista vastaajista 67 prosenttia ja tupakoimattomista vastaajista 66 prosenttia oli täysin tai jossain määrin samaa mieltä väittämän kanssa.

Nuoret avoimia haittojen vähentämiselle

Kysely osoittaa, että 18–34-vuotiaat ovat erityisen avoimia uusille keinoille ja ratkaisuille tupakoinnin yhteiskunnallisten sekä terveydellisten haittojen vähentämisessä. Kyseisestä ikäryhmästä 48 prosenttia on sitä mieltä, että savuttomiin nikotiinituotteisiin vaihtaminen on paras tapa ehkäistä tupakoimiseen liittyviä sairauksia, kun kyseessä on aikuinen tupakoija, joka ei halua lopettaa savukkeiden polttamista.

Philip Morris Finlandin teettämään kansalaiskyselyyn vastasi 1 000 suomalaista maaliskuussa 2021. Otos on kansallisesti edustava niin alue-, ikä- kuin sukupuolijakaumaltaan.

Vastaajista 15 prosenttia ilmoitti polttavansa savukkeita säännöllisesti. Kysely toteutettiin Bilendi Oy:n M3 Research verkkopaneelissa helmi-maaliskuun vaihteessa 2021.


Lähde:
Tiedote. PMI Finland
Epressi


2 kommenttia:

  1. Olen niin onnellinen, että päätin lopettaa tupakoinnin 9 vuotta sitten. Yksi parhaita päätöksiä joita olen tehnyt.
    Ihanaa pääsiäisviikkoa sinulle Viltsu <3

    VastaaPoista
  2. Outi onnittelut päätöksestäsi. Samalla jatkat elämäsi pituutta . Ihanaa!

    VastaaPoista

Suurin osa elämästäsi on arkea. Tee siitä ihanaa.
Kommentit julkaisen viiveellä. Tarkistan ensin.
Kiitos, kiitos, kiitos!
~Viltsumari
Löydät minut myös https://direct.me/inspiration

JOKO LUIT TÄMÄN?

Kuopio, Suomi Finland

Kuopio on kotini. En voisi kuvitella asuvani jossain muualla, pienessä tai suuren suuressa kylässä tai kaupungissa tällä hetkellä, jos kosk...