Anteeksipyyntö

Tällä kertaa harjoitellaan pyytämään anteeksi. Kuinka ja miksi, siihen saat nyt pienen oppitunnin, sillä anteeksipyytäminen on yksi vaikeimmista asioista, joita joudumme tekemään useamman kerran elämän varrella ja anteeksipyytäminen voi tuntua jopa ahdistavammalta kuin itse riitely. Nyt ei kuitenkaan kannata tätä varten aiheuttaa riitaa, jotta voi testata ohjeeni, mutta ainahan voi miettiä onko jokin asia, joka on jäänyt hiertämään välejä ja kaipaa ottamaan yhteyttä anteeksipyynnön merkeissä. Se todellakin kannattaa. Se, mikä soimaa sisintäsi riidan vuoksi, sen pois saamiseen tarvitaan tekoja sekä sanoja yhtälailla. Päätös etten enää loukkaa toista tahallaan, en satuta fyysisesti, haen apua tai jotakin muuta asiaan kuuluvaa. Syytä voi olla molemmissa, mutta vain sinä voit ottaa vastuun juuri sinun teoista ja sanoista.  


Mieti, kysy ja selvitä mistä riidassa on kyse

Anteeksipyytäminen vaatii ymmärtämään, mistä toinen on loukkaantunut. Rauhoita kuitenkin ensin omat tunteesi. Kun olet rauhoittunut, mieti, kysy ja selvitä, mitä on tapahtunut ja miksi toisella on paha mieli. Ota selvää siitä, onko teillä erilainen käsitys tapahtumista, ja jos on, minkä vuoksi.

Älä lykkää anteeksipyyntöä loputtomiin 

Riidan jälkeen kannattaa haukata happea ja selvittää omia ajatuksiaan. Älä kuitenkaan lykkää anteeksipyyntöä loputtomiin. 
Jos et ole valmis käsittelemään tapahtumia heti, lähetä toiselle viesti. Kerro, että tarvitset aikaa rauhoittua, mutta haluat kyllä tavata hänet ja selvittää riitanne. Pidä kiinni lupauksestasi.

Kerro ja kuuntele

Riidoissa on joskus kyse väärinkäsityksistä. Molemmat tulkitsevat tilanteen omalla tavallaan ja uskovat olevansa oikeassa. Riitaa ja erimielisyyksiä on mahdotonta ratkaista, jos ette ymmärrä toistenne näkökulmia. 

Kerro, mitä sinun mielestäsi on tapahtunut. Anna toisen kertoa oma versionsa ja kuuntele häntä. Sinun ei tarvitse olla kaikesta samaa mieltä, mutta älä ohita, vähättele tai mollaa hänen kokemustaan. Hän aivan oikeasti kokee ja tuntee niin.  Vähättelysi ja mollaamisesi vain jatkaa riitaa ja saa toisen osapuolen voimaan pahoin. 




Meidän on myönnettävä virheemme ja kannettava niistä vastuu

Kaikki riidat eivät johdu väärinkäsityksistä. Joskus teemme ja sanomme loukkaavia asioita. Meidän on myönnettävä virheemme ja kannettava niistä vastuu.

Älä vieritä syytä teostasi muiden niskoille. Älä valehtele, selittele tai syytä loukattua. Virheen tai väärinymmärryksen myöntäminen voi tuntua nöyryyttävältä, mutta vastuunpakoilu syventää riitaa ja aiheuttaa enemmän henkistä kipua.


Väkivalta ei ole koskaan oikein. Vaarattomalta tuntuva tukahduttaminen voi aiheuttaa viiveelläkin vakavan vaurion.
 
Väkivalta ei ole koskaan oikein. Ei edes silloin, jos toinen on ensin läpsäissyt sinua tai huutanut naama punaisena. Lisäksi esim. Kuristaminen tai muu hengitystä salpaava toiminta aivan totisesti aiheuttaa kuolemanpelkoa ja voi lyhyessäkin ajassa aiheuttaa vakavia vaurioita. Esimerkiksi hengitysteiden tukkeutumisen jopa tuntien viiveellä.Tämän alueen monimuotoisen anatomian ja toiminnallisen luonteen takia erilaiset vammat aiheuttavat akuutteja toimintahäiriöitä, hengenvaarallisia tilanteita ja hankalahoitoisia jälkitiloja. Mm. tukehtuminen voi olla välittömiä tai viiveellä ilmeneviä seurauksia kurkunpään vammasta. Hapensaannin estäminen voi aiheuttaa lisäksi aivovaurion nopeastikin. 

Näytä katumuksesi

Älä ole anteeksipyyntötilanteessa ylimielinen tai aggressiivinen. Älä puhu toisen päälle tai aloita lauseita sanoilla ”aina sinä” tai ”sinä et koskaan”. Älä myöskään peittele häpeääsi. Häpeä ei tunnu mukavalta, mutta se osoittaa, että ymmärrät tehneesi väärin ja kadut.

Sano ja sanoita ääneen anteeksipyyntösi 

Kasvokkain esitetty anteeksipyyntö vaatii rohkeutta, mutta osoittaa, että olet valmis kohtaamaan toisen. Joskus anteeksipyyntö on pakko kirjoittaa välimatkan vuoksi. Pyydä silti anteeksi toisen kerran, kun tapaatte seuraavan kerran.

Älä mutise ohimennen ”sori”, vaan sano kunnolla ”olen pahoillani”. Konkretisoi, mitä anteeksipyyntö koskee: ”olen pahoillani, koska huusin sinulle” tai ”anteeksi, etten tullut tapaamiseen”.

Ole läsnä

Älä katsele muualle tai vedä käsiäsi puuskaan. Näytä kehonkielelläsi, että kuuntelet toista ja olet pahoillasi.
Tarpeen tullen kirjoita toiselle kasvokkain tehdyn anteeksipyynnön  jälkeen viesti. Selitä esimerkiksi että tilanne jännitti. Kerro viestissäsi ne asiat, jotka olisit halunnut sanoa.

Estä uudet riidat

Pahoittelun lisäksi on tärkeää miettiä, miten voit estää riidan uusiutumisen. Auttaisiko esim. Hälytys kännykkään muistamaan sovitut menot, parisuhdeterapia erimielisyyksiä selvittämään tai että lähdet lenkille tuulettamaan ajatuksiasi, jos huomaat riidan alkavan. Kerro aina ennen lähtöäsi, että tarvitset rauhoittaa tunteesi ettei tilanne pahene, ja että käyt kävelyllä ja palaat mahdollisimman pian. Milloin? Tunti? Kaksi tuntia? Pidä kiinni että palaat silloin. Tee selväksi, että palaat pian. Älä kuitenkaan poistu päiväkausiksi tai bilettämään tms. Tarkoituksenasi on oltava rauhoittua ja rauhoittaa tilanne, ei pahentaa sitä. Katoaminen ja bilettäminen todellakin pahentavat tilannetta, sillä lisäät toisen huolta ja pelkoja ja osoitat hänelle, ettei riidan syyt edes merkitse sinulle mitään. 

Ratkaisuun yhdessä

Älä mieti ratkaisua itseksesi, vaan kerro se toiselle. Älä vain lupaile, vaan yritä oikeasti muuttaa tapojasi. Lupaukset menettävät tehonsa, jos vakuutat kerta toisensa jälkeen, että olet jatkossa fiksumpi tai muuttunut ihminen, mutta et tee mitään asian eteen. Lupaa vasta, kun todella tarkoitat sitä ja olet valmis tekemään kaikkesi lupauksesi eteen. Esim. Muuttamaan tapojasi, hankkimaan apua, antamaan myönnytyksiä... 


Aiheesta voit lukea lisää blogistani: 

Haluatko todellakin nähdä rakkaasi kärsivän ja yhä silti satuttaa häntä, vai teetkö parhaasi auttaaksesi häntä ja saadaksesi parisuhteesi kuntoon?! 


Toisen kustannuksella voi saavuttaa hyvää. Avaa silmäsi ja mieti, mikä olisi sinulle parasta siinä samassa tilanteessa, missä se toinen nyt on. Miten haluaisit itseäsi kohdeltavan. Sen jälkeen toimi niin! Onnellisuutta ei vaan voi saada niin, että vie sen pois toiselta!


Valo ja kivi eivät mahdu samaan tilaan. Mikäli hän jatkaa kivien laittamista ruukkuun, valo sammuu ja hän itse muuttuu kiveksi. Kivet ovat mm. mustasukkaisuutta, kateutta, vihaa, pelkoa, kaunaa, piikittelyä.. Kaikkea sellaista, mikä satuttaa sekä toisia, että sinua itseäsikin. Mikä pimentää sielusi valoa. Se, että toivoisit toisen painuvan ekologiseen kavioeläimen lantalinkoon, ei ole oikea vastaus. 

Lähteet: Psychology Today, Tieteen kuvalehti, Väestöliitto, Duodecimlehti

Kommentit

Anteeksi pyytäminen ei koskaan ole ollut minulle vaikeaa, mutta herran jestas miten vaikeaa miehelleni on pyytää anteeksi. Sitä ollaan nyt harjoiteltu tässä päälle 31 vuotta :) ehkä se eläkeikään mennessä jo onnistuu.
Mukavaa viikonloppua sinulle Viltsu <3
Viltsumari sanoi…
Outi, miten se voikin olla niin vaikeaa!? Kyllähän siinä joutuu nöyrtymään ja kertomaan olleensa väärässä tai toimineensa väärin. Huh. Minäkin pidättelin anteeksiantoa vuosikymmenet joidenkin asioiden kohdalla. Kun lopulta annoin anteeksi, oma olonikin helpottui huikeasti. Asioita ei tarvitse hyväksyä, vaikka anteeksi antaakin. Esim. Jos joku lyö sinua, lyömistä ei tarvitse hyväksyä, eikä unohtaa, vaikka sen kerran antaakin anteeksi. Kun anteeksi pyytää, se helpottaa oloa ja välejä.