Geenitestin tulokset saapuivat

Tein Evogenomilta Yhteistyössä saamani geenitestin jokin aika sitten. Nyt tulokset ovat tulleet ja olen niitä tutkinut. Testistä voit lukea lisää TÄÄLTÄ


Tulokset ovat mielenkiintoisia ja laajoja. En millään saa kaikkea mahtumaan postaukseen, joten kerron tuloksista pintaraapaisun vain. Testinihän oli Premium, mikä on aktiivisen ihmisen laaja tietopaketti itsestään. Sain huikeat 83 sivua materiaalia Premiumia ja Raakadata siihen päälle.  Premium sisältää kaikki perustiedot laajennettuna sekä lisäksi hauskoja yksityiskohtia mm. hajuaistini toiminnasta. Saatat kenties miettiä, mikä koira tähän on haudattu, koska liikuntarajoitteinen puhuu aktiivisen ihmisen geenitestistä, mutta jatka silti lukemista. 

En ole kenenkään koiraa haudannut yhtään mihinkään. Tai no, jotain 25 vuotta sitten hautasimme oman koiramme ja hänen haudallaan käyn kyllä edelleen. (Nuku rauhassa Anu-rakas). 
Tämän geenitestin kohdalla suosittelen lukemaan edellisen postaukseni, jossa kerroin jo, miksi tähän testiin päädyin. (Linkki tämän postauksen alussa) Minun liikkumisen määrällä ei ole merkitystä tuloksiin. 


Aiemmin luulin, että yksityisille  ihmisille myytävillä geenitesteillä tutkitaan sukujuuria tai perinnöllisten tautien riskitekijöitä, muttei mitään muuta. Mielessäni oli muiden geenitestien suhteen  ennemminkin vaikeaselkoiset numerot ja kirjaimet hulvattomassa jonoissa, joita valkoisiin takkiin ja hanskoihin pukeutuneet älyköt lukevat ja joiden puheesta ei maallikko saa mitään tolkkua. Elokuvien kauhuskenaarioiden hulluja tiedemiehiä unohtamatta. 

Geenitestejä voi käyttää moneen muuhunkin tarkoitukseen kuin sukututkimukset.  Esimerkiksi ruoan suhteen geenit vaikuttavat niin perusaineenvaihduntaamme, energian varastoitumiseen kuin ruokahaluunkin. Geenit voivat säädellä jopa ruoasta saatavan mielihyvän määrää sekä makeanhimoamme. 

Kerron ensin raakadatasta, sillä se on lyhyemmin kuvattu. Itse premiumin tulokset, joita voit heti lukea, tulevat postauksessa raakadatan esittelyn jälkeen. 


Raakadata

Raakadata on pakkaamaton, yleensä muotoilematon data,  bittivirta, jota ei ole suodatettu komennoiksi tai erikoismerkeiksi.
Yleisemmin se on tietoa, joka on koottu, mutta ei käsitelty.

Käytännössä laboratoriossa on ensin erotettu DNAni, sitä on monistettu ja sitten vielä käännetty biologiset tiedot digitaaliseksi raakadataksi. Kun DNAni on muutettu digitaaliseen muotoon, on siitä muodostettu raportti tietokoneohjelmiston avulla, joka on yksinomaan luotu
laajan tutkimustiedon pohjalta Evogenomin raporttia varten.  Genomidata säilytetään erillisellä tietokoneella vartioidussa tilassa. Tietoturvaan liittyvistä syistä geneettistä dataani ei ole analysoitu tietokoneella, joka on kytkettynä internetiin. Hakkerointi ei siis ole mahdollista. 

 Toisinsanoen mitään evästeitä ei ole jaettu, eikä tule mainospostia yhteistyökumppaneilta, Posti ei kanna jatkossakaan ostovelvotteita eikä salaliittoteorioiden Dr. MIKÄLIE  vakoile minua ja liikkeitäni nurkan takana. Minuun ei myöskään ole asennettu mikrosirua, Stasi ei saa vihiä liikkeistäni eikä sylkinäytteestäni gloonata sataa uutta Viltsua. Se olisikin järkytys.. en jaksaisi edes yhtä ylimääräistä Viltsumaria, saati sataa. Riittää kun yksi minä on olemassa. *puistatus*


Raakadataa en ymmärrä itse lukea, joten se jää tiedostona jemmaan. Koskaanhan en voi tietää, jos vaikka tämä laaja geenidata antaisi vastauksia johonkin sairauteeni tai terveydentilaani tulevaisuuden lääketieteessä. Testi itsessään ei ole virallinen lääketieteellinen testi, eikä sitä täten tule käyttää sellaisenaan diagnostisena keinona. Raakadatassa on kuitenkin vielä paljon hyödyntämätöntä tietoa. Tietoa, joita ei siis ole kirjattu selkokielellä tuloksiin. 

Raakadatan hyödyntämismahdollisuudet ovat moninaiset – esimerkiksi tutkimustiedon karttuessa näihin rakennuspiirrustuksiin on mahdollista palata tarkastamaan, millaista tietoa jostain kohdasta löytyy, vaikka aiemmin kyseinen kohta ei olekaan ollut tärkeältä vaikuttava. Lisäksi asiantunteva henkilö voi omasta raakadatastaan selvittää useita asioita, joita Evogenomin raporttiin ei ole sisällytetty, kuten esimerkiksi harvinaisia perinnöllisiä sairauksia tai ikääntymiseen vaikuttavia pistemutaatioita. 

Raakadata on siis valitsemasi analyysin (minulla premium) kokonainen, satoja tuhansia datapisteitä sisältävä jalostamaton analyysikohtainen datapaketti DNA:stasi. Jos säilytät oman raakadatasi, voit myöhemmin hyödyntää tätä omaa henkilökohtaista tietoasi esim. tulevaisuudessa lääkärin kanssa terveydenhuollossa. Aion siis todellakin säilyttää omani. Tulokset

Premium- testin tulokset saapuivat yllättävän nopeasti, sillä olin varautunut odottamaan tuloksia kuukausia. Yks kaks sähköpostissani olikin salattu tiedosto niin raakadatasta, kuin testin tuloksista tekstinäkin. Avasin heti viestin ja aloin lukea pelon sekavin tuntein tuloksiani. 

Mitä minusta on löydetty? 

Olenko mutaatio tai elääkö minussa loinen, mikä kasvattaa minulle toisen pään ja kolmannen silmän? (Enkä tarkoita otsachakraa)

Onko geenini täynnä outoja muunnoksia? 
Tulokset saivat nauramaan ja nyökyttelemään päätäni. Osa oli niin täyttä minua jo siinäkin, kuinka käyttäydyn, osa hieman hämmästytti, sillä sukumme naiset ovat "tienneet" geeneissä olevan toisin ja osa oli hyvinkin mielenkiintoista uutta tietoa. Vastauksiakin sain mietteisiin, onko syy geenien vai pettäneen terveyden. Esi-isien kuvaukset kiehtovat minua ja bongasin testistä yhden maininnan siitäkin aiheesta. Onpa kiva tietää, että meitä selviytyjiä on ollut iät ajat. Kiinnostuin niin paljon tästä , että pitää alkaa katsella testejä, joissa pääsisi vielä syvemmin esi-isienkin maailmaan ja ehkä jokin toinenkin Evogenomin testi... 
Nyt tiedän itsestäni enemmän kuin koskaan aiemmin.Tässä muutamia tuloksia minusta: 

Geenieni perusteella todennäköisyyteni päätyä vuorotyöalalle ei ole kohonnut, eli
Minulla ei siis ole erityistä geneettistä taipumusta vuorotöissä työskentelemiseen.
-Tämä selittääkin sen, miksi en ole ollut innostunut vuorotyöstä koskaan, vaikka kaksivuorotyötä olenkin tehnyt. 

Kofeiniiaineenvaihduntani on keskivertoa tehokkaampaa. Kofeiini poistuu elimistöstäni keskivertoa nopeammin, eikä täten sen vaikutus kestä niin pitkään.

Perintötekijöiden näkökulmasta katsottuna juon kofeiinipitoisia juomia, esimerkiksi
kahvia, enemmän kuin keskiverron määrän.
-Suoraan sanottuna elin kahvilla silloin, kun jäin työelämästä pois enkä 5 kuukauteen saanut mistään rahaa. Pahimmillaan kahvia meni jotain 19-20 kupillista päivässä. Tänä päivänä olen saanut kahvin kulutukseni aisoihin ja juon vain 1-3 kupillista päivässä. Olkoonkin, että kuppi on iso muki. 

Kehomme kuluttaa levossakin energiaa perustoimintojen, kuten solunjakautumisen ja lämpötilan
säätelyn ylläpitämiseen. Joillakuilla lämmöntuotanto toimii hiukan eri tavalla. Heidän elimistönsä
valmistaa vähemmän lämmöntuotosta vastaavia ruskeita rasvasoluja. Tällöin lämpöä tuotetaan
perusaineenvaihdunnassa vähemmän ja säästynyt energia varastoidaan rasvana valkoisiin rasvasoluihin.
Myös kylmä saattaa tuntua epämiellyttävämmältä pienemmän lämmöntuotannon vuoksi.

Oma tulokseni sanoo että näiden geenieni puolesta perusaineenvaihduntani on hieman keskimääräistä hitaampi.
Elimistöni siis tuottaa lämpöä vähemmän ja varastoi energiaa tehokkaammin. 

- Tämä tulos herätti ristiriitaisia tuntemuksia. Toisaalta tiedän, ettei aineenvaihduntani ole koskaan toiminut "normaalisti", mutta toisaalta olen kuuma iholtani ja Murunenkin lämmittää kylmät jalkansa ja kätensä minua vasten. Myös kissat viihtyvät sylissäni ilman viiletessä. Ehkä lämpö johtuu jostain muusta, kuin geeneistä, tai sitten se ei vaikuta aineenvaihduntaan. Tai no, eihän se ole vaikuttanutkaan. Geenien ymmärrys kasvaa koko ajan tutkimuksen myötä ja tulevaisuudessa tullaan menemään yhä enemmän yksilöidympään lääketieteeseen ja sitä myöten myös hoitoon ja terveyteen. Olen tätä muutosta ollut seuraamassa jo yksistään oman kroonisen sairauteni osalta. Kun sairastuin, tuijotettiin eniten ikääni ja sitä mitä työikäinen nuori nainen pystyy yhteiskunnan hyväksi tekemään vielä. Kun valitin selkäkipuja, hyvin yleinen tyyli oli vastata, ettei ilman onnettomuutta voi olla lihakset niin huonossa kunnossa ja selkävika olisi sama asia kuin luulosairaus tai laiskuus. Se oli suuressa ristiriidassa liikunnallisuuteni kanssa. Nyt minulla on kuitenkin 2 leikkausta takana, pysyvä työkyvyttömyyseläke, diagnoosit ja lääkkeet. Ihan alkuun diagnoosin saanti oli mahdotonta, koska ei ymmärretty miksi asia on niinkuin se on. Sittemmin ymmärrys kasvoi. Tiede tekee läpimurtoja. 

Mikä sinun läpimurtosi mahtaa olla geenien osalta ja mitä geenisi sinulle kertovat? 

Nyt kannattaa hyödyntää tämä ale-kooditarjous, sillä saat Premiumtestin hintaan 149 euroon ja raakadatan kaupan päälle ilmaiseksi! (ei tarvitse erikseen verkkokaupassa klikata raakadataa ostoon). Käytä ostoskorissa koodia VILTSUPREMIUM ja hinnaksi jää tuo Evogenomin lupaama 149€. Tarjouskoodi on voimassa kuun loppuun asti (23.-31.8.2021). 

Testin voit tehdä vaikka käytössäsi olisi lääkityksiä tai vaikka olisit allerginen, sillä testiin tarvitaan vain sinulta sylkinäyte kotona ja putkilo laitetaan postiin. Postimaksu on jo maksettu puolestasi. 

Kommentit

Siis jotenkin ihan käsittämätöntä miten paljon geenit vaikuttavat kaikkiin osiin meistä. Tosi mielenkiintoinen testi kyllä ja ihan mahtavia juttuja sait tietää itsestäsi lisää.
Kaunista loppuviikkoa sinulle Viltsu <3
Joo ja Outi, tässä on vain pintaraapaisu tuloksista. Premiumissa on 83 sivua yhteensä ja siihen raakadata päälle.

Suositut tekstit