Seneca -Elämän lyhyydestä

Seneca: pr-samples Otava

Ystäväni oli lukenut teoksen, jota hehkutti minulle suurin sanoin. Hän halusi ehdottomasti oikeana kirjana, ei äänikirjana, tuon kirjan, jotta voisi alleviivata niitä lainauksia, joihin haluaisi palata myöhemmin uudestaan. Minulla heräsi mielenkiinto ja oli saatava käsiini tämä kirja, joka saisi pohtimaan elämääni ja minuutta kaksituhatta vuotta vanhoilla sitaateilla. Ja niin Juhana Torkin ja Otavan kustantama Seneca -Elämän lyhyydestä (suomennos teoksista De brevitate vitae, De otio ja De providentia) löysi tiensä Otavan siivittämänä luokseni. Kirja on pr-lahja.


Ystäväni sai siis minut innostumaan Senecasta. Hämmästyin alettuani lukemaan kirjaa, sillä en ollut ainoa ystävän houkuttelema.
 "Sain ystävältäni lahjan; pienen ruskean kirjan." Näin alkaa Esipuhe kirjassa Seneca -Elämän lyhyydestä. Kirja on Juhana Torkin teos, joka sisältää roomalaisen Senecan (noin 4 eKr. - 65 jKr.) elämäntaidollisista teksteistä käännöksiä suomeksi.

Alkuperäiset tekstit Senecalta on omistettu hänen appiukolle, 60 vuotiaalle Pompeius Paulinukselle. Paulinus oli korkea valtion viljavarastosta vastaava virkamies, joka harkitsi virastaan pois jäämistä. Seneca kirjoitti hänelle kirjeen auttaakseen häntä ratkaisemaan, onko eläkkeelle jääminen hyvä ratkaisu vai pitäisikö tärkeästä virasta pitää kiinni yhä. Kirje laajenee filosofiseksi tutkielmaksi siitä, mikä elämässä yleensä on arvokasta ja mihin ihmisen kannattaa käyttää aikansa. Sekä kirje, että Torkin kirjoittama kirja on jaettu kolmeen osaan; Elämän lyhyydestä, Joutilaisuudesta sekä Johdatuksesta.


"Senecan tyyli on ryöpsähtelevä. Hän on levoton, poukkoileva, hän siirtyy nopeasti esimerkistä toiseen. Seneca rappaa ja rapatessa roiskuu. Hänelle tärkeintä on, että tekstissä on imua ja lukija viihtyy. Hän käyttää kielikuvia tuhlaillen, on kuin hän ei malttaisi olla purkamatta papyrukselle jokaista mieleen tulevaa ideaa."

Suomennetut tekstit ovat kuitenkin aseteltu tämän päivän teokseen niin, ettei lukijan tarvitse poukkoilla ahdistukseen asti, vaan nimenomaan saamme Senecan ajatuksesta kiinni. Joudumme pohtimaan omaa elämäämme ja itsemne sisintä. Tämän päivän elämänmenoa ja aikaa, joka kuluu kaiken aikaa. Nyt, nyt ja nytkin sitä kuluu.
Kirja ei ole runokirja-tyyppinen, vaan ennemminkin opas itsetutkiskeluun.


Kuka oikeastaan Seneca oli? 

Seneca oli keisari Neron opettaja, joka myöhemmin eli Neron palatsissa vankina, tai kuten asia ilmaistiin,vapaasti, mutta ilman poispääsyä. Nero tunnetaan julmana hallitsijana. Lopulta hän ajoi Senecankin itsemurhaan. Seneca eli elämänsä ristiriidassa omien sanojensa suhteen, hän eli ihmisenä täydellisyyden sijaan. Hänen ohjeistuksensa ovat kuitenkin mielestäni iättömiä ja nerokkaita. Niinhän yhä on eroteltavissa viisaat opetukset kirjoissa ja käytäntö. Ihmisyys ja ydellisyys. Kukaan ei ole täydellinen nyt eikä ollut silloinkaan, kun Seneca vielä eli.

Kirjaa lukiessani auttamattomasti tuli mieleen, ettei Senecan teokset ole vain positiivista hymistelyä, vaan myös vahvaa eettistä ja sen rinnalla purevaa sarkasmia vähemmän ihailtavia yhteiskunnan ilmiöitä kohtaan. Sen vuoksi olen Torkin kanssa samaa mieltä siitä, että sitaatit tuli saattaa suomalaisten tavoitettavaksi.


"Luettuani kirjan ensimmäinen hämmästykseni oli: miten ihmeessä tätä ei ole käännetty suomeksi? Aikaa on ollut kaksituhatta vuotta. Ehkä ihmiset ovat katselleet tv-sarjoja ja lukeneet dekkareita, he eivät ole ehtineet. Minun on tehtävä se, Franceskankin muistolle." Franceska oli se ystävä  joka lahjoitti pienen, ruskeakantisen kirjan Torkille. Hetkeä myöhemmin Franceskaa ei enää ollut. Syöpä vei voiton elämänhaluisesta naisesta. Hänen perintönsä ei kuitenkaan kuole koskaan. Nyt sinäkin voit lukea tuon hentoisen naisen sisäistämän teoksen tärkeimmät sitaatit ja elämänohjeet suomenkielisenä teoksena nimeltä Seneca -Elämän lyhyydestä. Minäkin luin ja kirja tulee olemaan niiden kirjojen joukossa yhä, joista en aio luopua. Niiden kirjojen joukossa, joita kutsun sieluni kirjastoksi.

Seneca - Elämän lyhyydestä on kuin tämän päivän Selfhelp-opas, joskin siihen kootut tekstit ovat tuhansien vuosien takaa. Paluu historiallisten juuriemme luo saa pohtimaan elämää uudella tavalla - vanhalla tavalla, sillä, mitä olemme aina olleet, olemme nyt ja tulemme olemaan. Tämä teos ei vanhene.


Huomioitavaa: Kirja on pienikokoinen ja helppolukuinen. Tätä voit lukea junassa ja linja-autossa, kirja sujahtaa helposti käsilaukkuun tai yöpöydän laatikkoon ja on erinomainen itselle sekä lahjaksi.

Äitienpäivä on jo nurkan takana. Samoin kevään valmistujaiset ym juhlat. Elämän viisaudet sopivat ajattomasti lahjaksi, ja mikä parasta, Seneca sopii miehille ja naisille iästä riippumatta. 


3 lahjavinkkiä:
Tee ihana lahja läheiselle, työkaverille, pomolle, äidille..


 1. Laita Seneca yhdessä hyvän teen tai kahvin sekä suklaalevyn kanssa puukoriin ja koriin myös kimppu keltaisia tulppaaneja ja kortti.
 2.  Seneca, koru ja kortti korissa tai esim. solmittuna kauniilla nauhalla. 
 3. Päällystä uusi tai vanha kehys esim. napeilla tai muilla pikku esineillä. Puhdas hiekka, pikkukivet...  Laita kehykseen sinun lempparisi Senecan ajatuksista. Jaa kirjasi eteenpäin, kuten The ruskeakantinen kirja jaettiin. 


Onko Seneca sinulle tuttu kirja? 
Mitä tykkäsit? 

Kerro oma vinkkisi kirjalahjan koristeluun tai mitä kirjan kaveriksi. Voit toki kertoa myös, mikä kolmesta minun setistä olisi sinun mieleen eniten. Miksi? 

Lahjakuva on digitaalisesti tehty esimerkkikuva. Tekijä @inspirationblogi

Kirja on pr-näyte Otava kustantamolta
Seuraa Otavaa :
Facebookissa

2 kommenttia:

 1. Kirja korissa muiden tavaroiden kanssa on ihana lahja idea.
  Kaunista vappua sinulle Viltsu <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olen tota itse tehnyt jonkunkin verran ja saanut hyvää palautetta. Kirjalahja on toive monilla.

   Poista

Kerro kommentissasi kuulumisesi, vastaa postauksen kysymyksiin, kerro rakentavasti mielipiteesi tai jätä vaikka hymynaama jälkeesi. Arvostan! Kiitän!
Xoxo Viltsumari
Ps. Löydät blogin myös Instagramista: @inspirationblogi sekä Facebookista @Inspiration . Pinterestissä olen nimimerkillä Viltsumari . Nähdään taas!

JOKO LUIT TÄMÄN?

12 Huonoin äiti leipomaan

12.12.2012. Monella parilla on ollut tänään suuren onnen ja rakkauden päivä. Kirkot ja maistraatit ovat täyttyneet iloisista ihmisistä, h...