Siirry pääsisältöön

Erityisherkkä bloggaa

Tämän blogipostauksen tarkoitus on avata silmät erityisherkkyydelle, ei niinkään puhua minusta. Olen tässä kuitenkin esimerkkitapaus, koska sattumoisin tunnen parhaiten juuri itseni.

Kun kerron olevani erityisherkkä, tulee ensimmäisenä kysymykset tai ahaa-vastaukset : itket siis paljon, olet kipuherkkä ja suututko siis helposti? Joku voi kysyä, liittyykö se jotenkin allergioihin? Tai uskaltaako minulle sanoa mitään etten loukkaannu?
Päätin siis kirjoittaa Erityisherkkyydestä ja yrittää osaltani kumota olettamuksia.


Erityisherkkyys on hermoston sensorista eli aistimuksiin liittyvää poikkeuksellista aktiivisuutta. Suomeksi sanottuna erityisherkkyys näkyy käytännössä tarkkana havainnointikykynä, kokemisen syvyytenä sekä monipuolisena ja syvällisenä asioiden käsittelykykynä. 

Kyse on ominaisuudesta,  eikä sairaudesta tai oireesta. Ominaisuudesta, josta käytetään nimitystä erityisherkkyys. Nimityksen "Erityisyys" tulee piirteen harvinaisuudesta. Eihän meitä ole kuin arviolta noin viidesosa ihmisistä. 
Erityisherkkyydestä käytetään myös sanoja tarkkuus, intensiivisyys tai erityinen sensitiivisyys. Jollain tapaa vertaan erityisherkkyyttä ja adhd:ta toisiinsa erityisenä piirteenä ihmisessä, vaikkei nyt sama asia olekaan. Kumpikin muovaa ihmisestä juuri sen mitä on. 

Psyykkinen herkkyys

Tähän kategoriaan laitan mielen ja aivojen aktiivisuuden, sillä erityisherkän tunnemaailma ja kokemukset ovat epätavallisen voimakkaita. Tunteiden voimakkuus ja kiihkeys, kyky liikuttua voimakkaasti myönteisistä asioista, intensiivisyys, luovuus, monipuolisuus.
Voi sitä ajatusten ja ideoiden tulvaa, joka meillä erityisherkillä voi olla! Kun itsekin pysyisi aina mukana niiden moninaisuudessa! Lisäksi vilkas mielikuvitus, joka edesauttaa sanallisessa ja kuvallisessa tuotannossa blogin kanssa. Kaikki ne haasteet, joita olen kolmen vuoden aikana tehnyt, kortit, korut, runot... Voi kuule, kyllä täältä pesee! :D
Erityisherkkänä minulla on vahva yhteys tunteisiini ja kokemaani niin hereillä ollessa, kuin unimaailmassanikin. Lisäksi muistan erityisen hyvin tapahtumia, keskusteluja, jopa vauva-ajaltani kokemuksia. Erityisherkkä osaa omaksua ja yhdistää tietoa hyvinkin laajasti.
Tunnistan itsessäni korostuneensosiaalisen varovaisuuden, sosiaalisten tilanteiden välttelyn ja ujouden. Olen aina uudessa tilanteessa, ja yleensäkin ryhmätilanteissa ennemminkin tarkkailija, kuin suuna päänä menossa keskelle parrasvaloja. Esiintyminen tai toisten huomion kohteena oleminen aiheuttaa fyysisiä reaktioita, kuten paniikkihäiriön ja pelkoa jo etukäteen. Tosin pyrin tätäkin hallitsemaan ja yksi etuutenihan on aina ollut itseni pelkojen voittaminen.

Fyysinen herkkyys

Fyysinen herkkyys tarkoittaa aistimisen tarkkuutta ja kehollista reaktiivisuutta. Fyysinen herkkyys voi ilmetä esimerkiksi pienten yksityiskohtien huomiokykynä, kehollisena ilmaisukykynä tai taiteellisena lahjakkuutena, kuten tanssimis- tai piirtämistaitona.
Askartelu ja koruilu ovatkin olleet osana elämääni aina. Blogissa tulee taas olemaan askarteluakin, kun voimavarani sallivat taas tehdä kaikenlaista luovaa.
Lisäksi kivun tuntemus kropassani on selkeämpi, kuin toisilla. Keskimääräistä suurempi herkkyys sille (ja taipumus huomioida sitä) mitä elimistössä tapahtuu, taipumus reagoida lääkkeisiin (sekä vaikutuksiin että haittavaikutuksiin) ja mieleen vaikuttaviin aineisiin (esim. kofeiini ja alkoholi) keskivertoa paljon voimakkaammin. Kipukynnys on joillakin erityisherkillä tavanomaista matalampi, muttei kaikilla. Oma kipukynnykseni on hyvin korkealla johtuen varmasti synnynnäisestä kipua aiheuttavasta sairaudestani, mutta aistin herkästi sen, miten ja missä kipu tuntuu. Osaan kertoa monisanaisemmin sen toisille.
Erityisherkkä on harvoin vaativa hoidon suhteen vaikka sairauksilla on usein selkeämpi alkamishetki ja/tai selkeitä pahenemisvaiheita, ja hän ei yleensä muille tuntemuksistaan valita eikä vaadi toisten huomiota. Vaikka elimistö on herkkä ja reagoi herkästi ulkoisiin ja sisäisiin virikkeisiin (geneettisistä – ei psykologisista – syistä), niin itsestään huolta pitävä erityisherkkä ihminen, kokee itsensä yleensä täysin terveeksi.


Sosiaalinen herkkyys

Sosiaalinen herkkyys tarkoittaa kykyä havainnoida ihmisten mielialoja ja olemusta sekä ihmisten välisiä suhteita ja kommunikointia. Riidat ovat aivan kamala asia minulle, ja onneksi myös Muruselle, joten meillä riitely on hyvin harvinaista. Väittelyä toki on toisinaan, mutta pyrimme tulemaan välittömästi kompromissiin. Aistin helposti myös ilmapiirissä kitkan, jännittyneisyyden, välttelyn, ..
Sosiaalisesti herkkä aistii esimerkiksi yleisen ilmapiirin, aitouden ja stressin, ja ymmärtää sanatonta viestintää sekä rivien välejä. Itse en kuitenkaan puhu tai kirjoita rivien välistä, vaikka sitä muiden tekstistä luenkin.
Erityisherkän ihmisen tunteet ja tuntemukset voivat olla voimakkaita. Hänellä on kyky liikuttua, vaikuttua ja asettua toisen asemaan helposti. Minä jopa tunnen kehossani sysäyksen, jos jotakuta toista sattuu vaikkapa kaatuessa. Huh. Ja se tunne tulee myös telkkarin kautta! Suljen silmäni tai käännän katseeni pois toisinaan, kun tiedän, että kohta sattuu jotakuta. 

Erityisherkkä on usein ns. liian kiltti ja haluaa miellyttää toista. Itsensä huomioon ottaminen ja itselleen antaminen on äärimmäisen vaikeaa. Ensin pitää pitää muista huolta. Erityisen kiltti luonne näkyy siinäkin, että sanaharkoissa jää paha mieli siihen saakka kunnes asiat on sovittu. Jollei sopua synny, jää se painamaan mieltä. Siksi mielummin selvitän asiat heti ja yritän varmistua, että toisella on hyvä mieli ja hyvä olla. Sitten on itselläkin hyvä olla.

Henkinen herkkyys

Henkinen herkkyys tarkoittaa vahvaa intuitiota ja kokemusta suuremmasta kokonaisuudesta tai tarkoituksesta. Henkisesti herkälle uskonto, aatteet tai arvot sekä niiden toteuttaminen elämässä ovat tärkeitä. Hän saattaa myös aistia selittämättömiä asioita tai kokea johdatusta. Minutkin löytää mietiskelemästä ja rentoutusharkoista sekä uskoni on vahva siihen, mikä minulle on pyhää ja totta. 
Haasteita

Koska erityisherkkä ihminen havainnoi ja kokee tavallista enemmän ja voimakkaammin, hän saattaa kuormittua. Kuormittuessaan erityisherkkä voi kokea stressiä, alavireisyyttä, ylikierroksilla olemista, kipua, univaikeuksia, voimattomuutta, huimausta, juurettomuutta, ahdistusta tms. Helpoin tapa vähentää tai rajata kuormitusta on ympäristön virikkeiden rajaaminen. Erityisherkkä tarvitsee tavallista enemmän lepoa, taukoja, yksinoloa ja ylipäätään aikaa asioiden käsittelyyn. Herkän aistit eivät kuitenkaan ole paremmat kuin muilla, vaan kyseessä on hermoston herkkä reagointi.

Itsensä tutkiskelu on tärkeää ja kun tietää, ettei ole masentunut tai muutenkaan sairas ja tämä ominaisuus nyt vaan on ja pysyy minussa, sitä voi hallita ja sopeuttaa niin, ettei vaikkapa lähde sille linjalle, että paapoo toiset ja jättää itsensä paitsioon. Työtä se teettää, mutta kun tiedostaa haasteen, on siihen helpompi tehdä muutoksia. On osattava sanoa "EI" tai "Kyllä minä haluan". Omalla kohdallani erityisherkkyys on niin selkeä ettei tulkinnanvaraa ole. Olen myös sen verran tietoinen asiasta, joskaan en kauaa tiennyt nimeä tälle, että pystyn hallitsemaan omaa käyttäytymistäni ja tunnetilojani. Aina se ei kuitenkaan ole helppoa. 

Nopeutta, tehokkuutta ja sosiaalisuutta arvostavassa yhteiskunnassa eläminen voi olla haastavaa. Erityisherkkä saattaa kokea olevansa ulkopuolinen tai jopa viallinen kuuluessaan kovista ihanteista poikkeavaan vähemmistöön. Todellisuudessa erityisherkät ovat yleensä tunnollisia ja taitavia työntekijöitä sekä ajattelevaisia ja empaattisia ystäviä, vanhempia tai puolisoita, kun heillä on riittävät mahdollisuudet huolehtia jaksamisestaan.

Erityisherkkyys ei siis ole masennus, ei kaksisuuntainen mielialahäiriö tai mikään muukaan sairaus. Samoja oireita voi esiintyä kenellä tahansa olematta silti erityisherkkä. Erityisherkkyys ei ole muoti-ilmiö. Se on todellista totta. On hyvä muistaa, että ihminen voi olla molempia, sekä erityisherkkä että sairas, vammainen tms. Mikäli olet saanut jonkin diagnoosin ja käytät lääkitystä, on aina käännyttävä lääkärin tai psykiatrin puoleen tarkastettaessa lääkitystä tai diagnoosia. Lääkitystä ei pidä muuttaa omin päin.


Kirjoituksen apuna : Tuntosarvekas Kortit saatu lahjaksi Anna-Mari Westiltä

Kommentit

Hyvä ja perusteellinen postaus. Naurattaa, koska minä ja monta läheistäni kuulutaan tähän ryhmään
Virva Makaza sanoi…
Terveisia yhdelta samanlaiselta! (@chidomkz in instagram)
Viltsu Mari sanoi…
Virva, oi ihana, sinäkin olet blogissani mukana! <3 Ja jälleen lisää samiksia tutuissa! Huh! Meitä todellakin ON monta! Jollain tapaa huojentavaa,ettei yksin tartte enää miettiä näitä asioita ja miksi tunnen mitä tunnen. Kaikelle on selitys ja se ei olekaan niin outoa
Viltsu Mari sanoi…
Enkuli, aina vaan useampi ja useampi erityisherkkä tulee esiin ja se on hyvä asia!
Nanna sanoi…
Niin silmiä avaava kirjoitus... <3
Viltsu Mari sanoi…
Nanna, kiitos. HSP on niin kaukana "itkuherkkis" tai "suuttuu herkästi"-asioista, että pakkohan mun oli tästä kirjoittaa.

KUUKAUDEN TOP 3

Hyvän mielen kortit + ARVONTA + ALEKOODI

Mitä sinä haluat elämältäsi?
Oletko onnellinen ja voitko henkisesti hyvin? 


Hyvän mielen kortit toimivat sekä yksistään että erinomaisesti hyvän mielen vuosi-kirjan kanssa. Hyvän mielen vuosi on inspiroiva tehtäväkirja, joka tarjoaa tehtäviä hyvän mielen taitojen harjoitteluun viikottain vuoden ajan. Korttien avulla voi harjoitella 53:a hyvän mielen taitoa, jotka esitellään Hyvän mielen taidot -kirjassa.

Vuodenkaan jälkeen kortit eivät todellakaan jouda roskiin, sillä näitä kortteja voi käyttää niin kauan, kuin vaan kortit ehjinä pysyvät. Ihan heti eivät piloille mene säilytysrasiassaan ja kevyen lakkapinnan ansiosta.Myös kirja kannattaa säilyttää ja hyödyntää uudestaan aina, kun haluat virkistää muistiasi kirjan aiheissa.


Maaretta Tukiaisen upeat ajatukset ja Krista Keltasen kuvitukset yhdessä luovat ihastuttavat, värikkäät ja isokokoiset hyvän mielen kortit. Kortit koostuvat tunnelmallisesta valokuvasta ja vahvistuslauseesta. Yksi pakka sisältää 53 korttia ja mukana on myös ohjekortt…

Syyskuun ARVONTA

Tässä se nyt on. Syyskuun arvonta. Montaa päivää ei arvonta kerkeä voimassa ollakaan, mutta kivahan se on välillä pitää pikaisempikin arvonta ja saada voittaja selville nopeaan. Palkinto on minun itseni ostama apteekista, joten sponsoreita tässä ei ole. Kerron silti tuotteesta hieman, jotta tiedät, mistä on kyse.
Se, miksi tämän tuotteen halusin palkinnoksi hankkia, johtaa juurensa omista kokemuksistani. Jos itse koen jonkun tuotteen tai asian hyväksi ja minua auttaneeksi, niin tokihan tahdon tarjota sinullekin mahdollisuuden tutustua sellaiseen.


Palkinto on täysikokoinen vaahtoamaton Salutem-hammastahna. Minulla on niin herkkä suu, etten tavallisia tahnoja voi käyttää laisinkaan, joten nämä vaahtoamattomat ovat tulleet tutuiksi. Nyt kun löytyi kotimainen tuote, oli pakko sitä testata ja sitten hommata palkinnoksikin yksi tuubi. Sinä voit siis olla pian se, jolle tämä lähtee!


Salutem-erikoishammastahna ei sisällä mitään ylimääräistä. Ei makuaineita, väriaineita, vaahtoa muosostavaa …

Keskimmäisen kutsu

Kesä on kaunista luontoaikaa, mutta niin on syksykin. Haaveilin kauan kunnollisesta järkkäristä, ja kun se vihdoin mahdollistui reilu vuosi sitten, olen innoissani ollut kuvaamassa luontoa ristiin rastiin. Tänä syksynä pakkasimme makuupussit, ruokatarvikkeet ja kameralaukun matkaan ja lähdimme kuvausmatkalle noin 100 kilometrin päähän järven rannalle, jossa tiesimme oleilevan ja asustelevan majavia, laulujoutsenia, kurkia, ilveksiä ja jopa karhujakin. Unohtamatta muitakaan luonnon asukkeja. Suurempiin petoihin emme törmänneet, onneksi, mutta lintuja ja erilaisia ötököitä senkin edestä tuli meitä vastaanottamaan ja majavathan ne pitivät meitä puuhakkaina patojensa kanssa. Nyt pääset katsomaan kuviani tältä Keskimmäisen kuvausreissulta.


Ihan ensimmäisenä meitä tervehti ovelan näköinen ruskea perhonen. Hyvin oli tuttavallista laatua eikä välittänyt laisinkaan siitä, että autosta purimme tavaramme mökkiin ja kuvasin häntä useammankin kuvan verran. Kyseessä on Pietaryrttisulkanen.


Sillat h…