FRIDA-Laukkukoruja ja kirjanmerkkejä

Ihan alkuun, vapaasti vaihdettavat atc.t ovat nyt oma sivunsa. Kortteja on vähän, mutta sopivasti vaihtaa yhden tai kahden nopean kanssa.




Sitten päivän aiheeseen. Magdalena Carmen Frieda Kahlo y Calderón tunnetaan paremmin nimellä Frida Kahlo. Hän eli keskuudessamme 6.7.1907 - 13.7.1954. Tämä tumma kaunotar oli meksikolainen taidemaalari, joka tunnettiin inhorealistisista omakuvia käsittelevistä maalauksistaan. 


Fridan elämäntarina sisälsi paljon tuskaa ja murhetta aina raastavista sydänsuruista ja keskenmenosta lapsuutensa polioon sekä 1925 järkyttävään liikenneonnettomuuteen, jossa bussi ja raitiovaunu törmäsivät. Metallinen kaide lävisti hänen lantionsa ja aiheutti useita murtumia. Frida oli viikkoja sairaalassa ja hänelle tehtiin onnettomuuteen liittyen hurjat 35 leikkausta. Frida Kahlo alkoi maalata toipilasaikanaan, ja ensimmäinen omakuva valmistui seuraavana vuonna. Samaan aikaan hän aktivoitui poliittisesti ja liittyi Kommunistiseen nuorisoliikkeeseen ja Meksikon kommunistipuolueeseen. Ennen kuolemaansa Frida joutui kokemaan vielä jalkansa kuolion ja amputaation sekä masennuksen, mikä mahdollisesti ajoi hänet yrittämään itsemurhaa. Kuolinsyy on hieman epäselvää, sillä vaikka virallisesti onkin kerrottu syyksi keuhkoveritulppa, on huhuttu myös mahdollisesta itsemurhasta.


Olen Frida Kahlon suuri ihailija ja voin tavallaan samaistua hänen elämäänsä monelta osin. Esimerkiksi elän myös kovan kivun kanssa näillä näkymin elämäni loppuun saakka. Vaikka myös minä olen vuoteessa ja kivut ovat asteikon mukaisesti 5-9/10, olen siinä mielessä paremmassa asemassa, ettei kivunhoito tänä päivänä ole yhtä alkuvaiheessa, mitä se oli 60-70 vuotta sitten Mexicossa. Esim. Asteikon 10/10 kipua, josta seuraa tajuttomuus, en ole kotona kokenut. Vain sairaalassa leikkauksen jälkeen viikon ajan. Myös minulla on ollut vakava masennus sekä useampikin keskenmeno. Kaiken lisäksi poikani syntymäpäivä on sama kuin Fridan, joskin vuosi on eri ja myös poikani on aktiivinen politiikan suhteen.


Minulla on Fridan maalauksesta kopio nukkekodissa ja olen sen tilaustyönä saanut lempimaalauksestani. Näen niin itseni tuossa maalauksessa perhosista alkaen, joskin apinan symboliikka meillä on eri.


Ihailen siis Frida Kahloa ja hänen taidokasta, joskin usein surun täyttämää taidettaan. Ei siis ihme, että verstaalla löytyi kiva setti erilaisia Frida-kapusseja. Kun mietin joululahjoja viime jouluksi, useamman henkilön kohdalla Fridan nimi tuli esiin. Häntä ihaillaan ja kunnioitetaan. 


Joululahjoista suurin osa oli itse tehtyjä ja pieniä muistoja. Erityisesti kirjanmerkkejä tein lukemista harrastaville tai jos tiedän heillä olevan esim. Päiväkirja, bujo tms. Pari laukkukoruakin tein samasta aiheesta. Harmi etten tajunnut ottaa valokuvia kaikista töistäni. Kapussit olivat kaikki erilaisia ja pieniä eroja oli myös mm. Laukkukoruissa. 


Osa kirjanmerkeistä toimii myös viivaimena ja piparireunasabluunana. 


Mitäs tykkäsit? 
Entä onko Frida antanut sinun elämään jotain eväitä? Mitä? 



Kommentit

Minäkin olen suuri Frida fani. Olen jopa maalannut Fridan kasvoista taulun. Aivan upeita lahjoja olet tehnyt, tännekin kelpaisivat oikein hyvin. Fridassa oli vahvan naisen näköä ja lahjoja <3