Joulukalenteri, moka ja Tuntematon sotilas

Aloitetaan Tuntemattomalla sotilaalla. Onhan tämä päivä Suomen merkittävimmän juhlan, 104. syntymäpäivän ilta/yö jo.. Itsenäisyytemme ei tullut ilmaiseksi. Sen hinta oli vuodattaa suuri määrä verta. Mutta mitä me nuoremmat tiedämme yleensäkään sodasta?  Luojan kiitos emme juurikaan mitään ja silti jokainen meistä tietää mitä sana Sota merkitsee. Wikipedia kertoo lyhennettyä sodasta näin: 

"Sota on järjestäytyneiden yhteisöjen välinen aseellinen konflikti. Sodan vastakohta on rauha, jota pidetään sodan poissaolona (niin sanottu negatiivinen rauha) tai mahdollisesti sotaan johtavien rakenteellisten tekijöiden puuttumisena (niin sanottu positiivinen rauha). Sodankäynti on sodan toteuttamista käytännössä. "

Mietin tänään, monestikohan olen nähnyt Tuntematon sotilas-elokuvan. Se on kuulunut traditioihin "aina". Vastausta en tiedä, mutta kaikki kolme versiota olen nähnyt. Tänäänkin Tuntematon sotilas "piti" katsoa.

Tuntematon sotilas on vuonna 1954 ilmestynyt Väinö Linnan kirjoittama sotaromaani, joka kuvaa konekiväärikomppanian kokemuksia jatkosodassa. Esikuvana on Linnan oma sodanaikainen yksikkö, joka kuului eversti Pietari A. Autin komentamaan jalkaväkirykmentti 8:aan (JR 8). Kirja on julkaistu myös alkuperäisessä lyhentämättömässä muodossaan nimellä Sotaromaani (2000).

Tuntematon sotilas-kirjan pohjalta on tehty kolme samannimistä elokuvaa, Edvin Laineen ohjaama vuonna 1955 (sen ajan kallein suomalainen elokuva) ja Rauni Mollbergin ohjaama vuonna 1985. Romaanin lyhentämättömästä alkuperäisestä versiosta Sotaromaanista on ohjannut Aku Louhimies elokuvan vuonna 2017. 

Kirjan ensipainos myytiin loppuun miltei silmänräpäyksessä. Vuoden 1955 aikana sitä myytiin huikeat 161 000 kappaletta. 

Kaiken lisäksi vuoteen 1989 mennessä elokuvan on nähnyt Suomen elokuvateattereissa 2,8 miljoonaa katsojaa. Tietääkseni se on Suomen kaikkien aikojen katsotuin elokuva. Enkä ihmettele. Puhummehan meidän isovanhempien tai heidän vanhempien kokemasta kauheudesta. Kävimme Murusen kanssa vip-tilaisuudessa katsomassa ko. Elokuvan ensi-illan. Halutessasi lukea siitä tarkemmin, paina sormella TÄSTÄ

Sodasta on todella lyhyt aika loppujen lopuksi. Minun mummonikin kertoi kuinka lapsena juoksi siskojensa kanssa louhikkoon piiloon, kun kuorma-auton ääni kuului lähestyvän. Ukkini kertoi kuolinvuoteellaan sodan kauhuista hieman. Nuorempana sanoi, ettei halua muistella niitä aikoja, sillä tämä nuorukainen oli nähnyt ja kuullut niin paljon pahaa, vaikka välttyi sotimaan joutumasta nippa nappa ikänsä vuoksi. Asevelvollisuus olisi ollut heti sen jälkeen, kun sota päättyi. Tässä kohtaa minulle ja läheisilleni rauha tuli juuri parahiksi. Ukki säästyi mahdolliselta luodilla ja eihän minuakaan olisi olemassa jos ukki olisi kuollut nuorena. Isäni taas oli niitä lapsia, jotka syntyivät miesten palattua kotiin sodasta. Toisen ukin (isän isä) ja toisen mummon (isän äiti) kokemuksista sodassa en tiedä.  He olivat lähes 10 vuotta vanhempia kuin äitini vanhemmat. 

Tuntematon sotilas kertoo siis konekiväärikomppanian vaiheista jatkosodassa. Alkumusiikkina soi Finlandia (kuuntele klikkaamalla nimeä, katso videon ihanat suomalaisuuden kuvaukset). Tarina alkaa päivistä hieman ennen sodan alkua ja päättyy sodan loppuun. Sodan ilmeinen julmuus tulee selväksi itse kullekin, lisäksi ilmenee tyytymättömyyttä ruokahuoltoon sekä kapinointia. Alussa on vielä uskoa sodan pikaiseen päättymiseen. ”Kolme viikkoa vaan kestää ja sitten päästähän heinähän”.  Petroskoissa Rokka tuumaa itäkarjalan Ninalle ja Veralle motiiviksi: ”Myö ei tääl oltais jos oisitte antaneet meiän olla rauhas”.

Elokuvassa näytetään kuolema monin eri tavoin niinkuin sodassa se tapahtui oikeastikin. Osa ammutaan vihollisen johdosta, kaksi sotamiestä teloitetaan niskoittelun seurauksena, osa räjähtää, osa lähtee oman käden kautta... Kesän 1944 perääntymisvaiheessa miestappiot ovat valtavat. Niinpä Koskelan joukkueeseen liittyy kokemattomia alokkaita. Elokuvassa on myös hurttia huumoria juuri sopivasti. Sitä huumoria, jolla miehet pysyivät järissään. 

Sota päättyy aselepoon. Loppukohtauksessa kuvataan sodan tuhoamaa metsää, sotilaiden hahmot näytetään siluetinomaisesti kulkemassa puuntynkien lomitse päät painuksissa. Hevosrattaat kuljettavat kaatuneita. Loppumusiikkina soi Finlandia.

Tämän tarkemmin en halua paljastaa juonta ja sen raakaa voimaa. Tuntematon sotilas on teos, jonka toivoisin kaikkien suomalaisten joko lukevan tai katsovan elokuvana. Se on osa perintöämme ja historiaa. Minä aion etsiä käsiini Sotaromaanin ja lukea sen. 

Neuvostoliitto aloitti hyökkäyksensä Suomea vastaan sunnuntaina 22. kesäkuuta 1941 kello 6.05. Sota julistettiin 26. kesäkuuta 1941. Jatkosota päättyi aselepoon maanantaina 4. syyskuuta 1944 kello 7.00.

Mennään ajassa taaksepäin vuoteen 1917. Ensimmäisessä maailmansodassa kärsityt tappiot ja sisäiset ongelmat ajoivat Venäjän kevättalvella 1917 vallankumoukseen ja keisarivalta kaatui. Suomi käytti tilaisuutta hyväkseen ja alkoi tunnustella mahdollisuutta laajempaan itsehallintoon, jopa itsenäistymiseen. Venäjän väliaikainen hallitus suhtautui kielteisesti Suomen itsenäistymispyrkimyksiin. Eduskunta kokoontui 6. joulukuuta 1917 ja hyväksyi porvarillisen senaatin eli hallituksen antaman itsenäisyysjulistuksen. Venäjä tunnusti Suomen virallisesti 4. tammikuuta 1918 ja samana päivänä itsenäisyyden tunnustivat myös Ruotsi ja Ranska. Saksa tunnusti itsenäisyyden 6. tammikuuta 1918.

Suomen sisällissota oli osa ensimmäistä maailmansotaa. Sota käytiin Suomen senaatin eli hallituksen ja Suomen kansanvaltuuskunnan johtamien joukkojen välillä 27. tammikuuta – 16. toukokuuta 1918. Senaatin joukkoja kutsuttiin valkoisiksi ja kansanvaltuuskunnan joukkoja punaisiksi. Maailmansota aiheutti Venäjän keisarikunnan pirstoutumisen kautta sisäisen hajoamisen ja taistelun vallasta Suomessa, jonka poliittinen järjestelmä oli siirtymävaiheessa säätyvallasta parlamentaristiseen valtajärjestelmään. 

55

En voi kuin hiljentyä ja olla kiitollinen sodan läpikäyneille. Kiitos, kun uhrasitte kaiken, jotkut jopa kirjaimellisesti henkeään myöten, jotta myös me voimme elää vapaassa Suomen maassa. Kiitos, kiitos, kiitos!

Entä odotinko eilen jo itsenäisyyspäivää? Ilmeisesti, sillä mokasin, mutta kukaan ei onnekseni joko huomannut mukaani tai sitten ei vain maininnut siitä. Nimittäin vaikka luukku oli ihan oikein viidennen päivän, avasin vahingossa kuudennen päivän luukun nukkekoti+diy -kalenterista. Tästä syystä näet tänään viidennen luukun. Hih. Ei tämä onneksi ollut paha moka. Naurattaa vain. Sen enempää miettimättä luukut auki. 



Positiivarit; 

"Nautin tästä hetkestä ja lakkaan odottamasta."

Lisää päivän kortteja ja korttipakkoja löydät @Inspirationblogi Instagramista. 


Yhteistyössä Hidasta elämää 
Kalenterissa on 24 luukkua ja jokainen luukku sisältää kiitollisuuteen liittyen viestin sekä tarran. 


Nukkekotiin tuli tyyny ja kranssi. 



Luukku 7 tulee myös tänään. (Kello on jo aamuyön tunneissa)

 


Tuntematon sotilas-faktaa ja kuvat Wikipedia.

Kommentit

On kyllä onni ollut syntyä juuri tähän maahan. Hyvä Suomi <3
Ihanaa viikkoa sinulle Viltsu <3
Outi, olen samaa mieltä kanssasi. Olemme myös perineet sisun. Sitäkään ei rahalla saa.