Älä osta mitään-päivä

Tänään perjantaina 29.11. vietetään Älä osta mitään -päivää, joka haastaa Black Fridayn kestämättömän kulutusjuhlan. Älä osta mitään -päivä on hyvä hetki pohtia omaa suhtautumista kuluttamiseen: mikä saa ostamaan ja miksi, ja millaisia vaikutuksia ostamisella on ympäristöön ja ilmastoon.


Älä osta mitään -päivää on vietetty Suomessa jo vuodesta 1993, mutta se on yhä ajankohtainen. Vaikka suomalaisten elämäntapojen ilmastovaikutuksia pitäisi rajusti leikata, kotitalouksien hiilijalanjälki on edelleen kasvussa. Maailman ylikulutuspäivää vietettiin heinäkuun lopussa, mutta suomalaisten osuus maailman luonnonvaroista tuhlattiin jo huhtikuun 5. Päivä. Suurimmat syyt tähän on energiantuotanto, liikenne ja ruoantuotanto. Jos kaikki kuluttaisivat kuin suomalaiset, tarvitsisimme lähes neljä maapalloa.

Ylikulutus tarkoittaa, että kulutamme enemmän kuin mikä on maapallon rajoissa kestävää. Meidän on kuitenkin mahdollista muuttaa kulutustamme niin, että myös jälkipolvet voivat nauttia puhtaasta ja elinvoimaisesta ympäristöstä. Vastuullinen kuluttaminen on kaikkien asia.


Nuorten suurimpia huolenaiheita on ilmastonmuutos. Moni nuori elää ristiriidassa, jossa yhtäältä koetaan ilmastohuolta ja toisaalta halutaan olla mukana kulutuskulttuurissa hankkimalla tuotteita, joita muillakin on. Nuoren on tärkeää voida kokea, että aikuiset ottavat vastuun hiilijalanjäljen kohtuullistamisesta. Samaan aikaan perheessä voidaan luoda ilmapiiriä, jossa yhteisen tekemisen keskiöön nousevat muut kuin kuluttamiseen perustuvat asiat.

Ylikulutuksen merkkejä Suomessa ovat esimerkiksi metsäluonnon köyhtyminen, uhanalaiset kalakannat ja arvokkaiden luontotyyppien väheneminen. Kaikki ylikulutuksen vaikutukset eivät kuitenkaan näy Suomessa, koska merkittävä osa ylikulutuksen haitoista on ulkoistettu muualle. Esimerkiksi fossiilisten polttoaineiden, kuten öljyn ja kivihiilen, tuotanto tuhoaa elinympäristöjä eri puolilla maailmaa. Fossiilisista polttoaineista aiheutuvat päästöt taas kiihdyttävät ilmastonmuutosta ja esimerkiksi edistävät aavikoitumista ja sulattavat katastrofaalisesti arktista aluetta. Usein köyhimmät ovat kaikkein riippuvaisimpia luonnonantimista, joita ylikulutus uhkaa.


Ylikulutuksen taittaminen vaatii ennen kaikkea poliittisia päätöksiä. Niitä tarvitaan sekä ilmastokriisin ratkaisemisessa että talouden ja yhteiskunnan rakenteiden muuttamisessa luonnon kannalta kestäviksi. Lisäksi jokainen meistä voi antaa äänensä kuulua tekemällä arjessa valintoja luonnon puolesta. Asuminen, liikkuminen, ruoka sekä tavaroiden ja palveluiden kulutus vastaavat suurimmasta osasta yksityisen kulutuksen luonnonvarojen kuluttamisesta.

  1. Valitse kasvipainotteista ruokaa.  Eläinperäisellä ruualla, erityisesti punaisella lihalla, on suuret ilmasto- ja ympäristövaikutukset. Vältä myös ruokahävikkiä ja suosi kasvisruokaa sekä vastuullisesti tuotettuja elintarvikkeita. 
  2. Suosi joukkoliikennettä. Pyöräile tai kävele lyhyemmät matkat. Valitse kotimaisia tai naapurimaiden lomakohteita. Vältä lentämistä ja tee lomamatkat junalla tai bussilla.
  3. Valitse uusiutuvaa energiaa. Vaihda sähkösopimus tuuli- ja aurinkovoimaan. Varmista, että esimerkiksi lämmityksen ja tuuletuksen säädöt ovat kunnossa. Sisälämpötilan alentaminenkin vähentää energiankulutusta. 
  4. Vältä hukkaneliöitä
  5. Pohdi kulutustasi. Harkitse, tarvitsetko oikeasti haluamaasi tavaraa. Jos tarvitset, mieti, voisitko vuokrata tai lainata sen ostamisen sijaan. Voiko rikkoutuneen korjata. 
  6. Vaikuta yhteiskunnassa. Meillä ei ole varaa aikailla ympäristökriisin torjunnassa. Vaikuta, puhu, kirjoita, liity mukaan. Keinoja on tuoda äänesi esille. Tämä postauskin on yksi keino, jolla vaikutan. 
  7. Kannusta muita. Näytä esimerkkiä, houkuttele mukaan ja tsemppaa somessa. Vaadi yrityksiltä ympäristöystävällisiä tuotteita, vastuullisuutta. 


Älä osta mitään -päivä on innostanut nuoria järjestämään omia kulutuskriittisiä tapahtumia eri puolilla Suomea:
  • Tampereella Hämeen piirin aktiivit pystyttivät koko viikoksi Sorin aukiolle jurtan, jossa on järjestetty päivän henkeen sopivaa ohjelmaa. 
  • Joensuussa Luonto-Liiton aktiivit järjestivät yhteistyökumppanien kanssa keskustelutilaisuuden, jossa pohdittiin, mikä tekee onnelliseksi kuluttamisen sijaan. 
  • Helsingin kuluttamattomuusjuhlassa työstetätiin sarjakuvia ja vastamainoksia lähiluomukahvilassa.
  • Luonto-Liiton Varsinais-Suomen piiri järjestää Kaarinassa Tuorlan saunamökillä hengailuillan, jossa vietetään aikaa luonnon rauhassa kulutuskuplan ulkopuolella ja ostamisen sijaan tehdään itse.
  • Töölön seurakunnan monitoimitila Fokuksessa kauppakeskus Mall of Triplassa Fokus muuntautui tänään tavaranvaihtotoriksi, jonne voi tuoda siistejä kirjoja, pientavaroita tai vaatteita, ja viedä vastaavan määrän tavaroita mukanaan. 
  • Turun Kirjakahvila halusi herättää keskustelua yritysten ja kaupallista toimintaa harjoittavien yhteisöjen vastuusta, ja tästä syystä heidän  oma kassakonekin pysyi koko päivän visusti kiinni. Älä osta mitään -päivänä he eivät siis myyneet mitään, mutta kutssuivat Kirjikseen hengailemaan, huoltamaan pyörää, pelaamaan lautapelejä tai vaikkapa tutkimaan Kirjakahvilan kirjaston valikoimaa. Kirjis tarjosi sumpit ja teet.


Lähde: e-pressi, alaostamitaan, koordinaattori Riina Pippui sekä wwf

Kommentit

Eilen en ostanut mitään, koska harvassa paikassa oli mitenkään erityisen hyviä alennuksia. Tänään sitten lankesin ostamaan uuden mekon itselleni, mutta sen sain -70% alennuksella.
Leppoisaa iltaa sinulle Viltsu <3
Voihan sitä tarpeeseen ostaa ja harkiten, kunhan jättää ne turhat houkutukset väliin. Kivaa päivää sinulle.