Kuvien käyttö blogissa. Ei aina niin yksinkertaista

Oletko tullut ajatelleeksi, kuinka tärkeää on blogin visuaalisuus tekstin lisäksi? 


Tottakai hyvä teksti on hyvä kuvattakin, mutta kuva(t) antaa lisää tehokkuutta ja inspiroi lukijaa enemmän. Kuvat myös selkeyttävät tekstiä erityisesti esim. ohjeiden osalta tai jos puhutaan väreistä, asuista jne. Olet ehkä itsekin joskus saattanut törmätä tilanteeseen, jossa lukiessasi olisit kaivannut kuvia yleensäkin tai parempia kuvia tekstin lisänä.


Koolla on väliä 

Myös kuvan koolla ja laadulla on merkitystä. Pieni ja tumma kuva tai tärähtänyt, sumea kuva tai ylivaloittunut, liian kaukaa otettu kuva ovat lähes turhia. Täytyy toki miettiä tilannekohtaisesti, onko aiheellista käyttää ns. huonoa kuvaa, jos muutakaan ei ole. Joskus siihenkin on turvauduttava. alapuolen kuvista, kumpi mielestäsi on mielekkäämpää katsottavaa ja näet kakkukoristeen paremmin yksityiskohtineen?Vastaavasti liian monta kuvaa samasta asiasta on liikaa, jos haluat pitää blogisi laadukkaana. Suosittelenkin valitsemaan "niistä 30 kuvasta" ensin onnistuneet ja sitten niistä noin 1-3 parasta kuvaa, ellei tosiaan kuvien esine tai asia ole oleellisesti eri asennossa ja välttämätön postaukselle. Jotkut ohjepostauksethan voivat vaatia saman asian eri vaiheista kuvia tai asu eri suunnista kuvattuna. Käytä omaa harkintaasi, kohtuudella. Suosi myös tarvittaessa kollaaseja, jos kuvia on paljon ja kaikki pakko julkaista kerralla etkä voi pilkkoa postausta useammaksi postaukseksi. Alla yksi esimerkki kollaasista.


Voin käsi sydämellä sanoa, että kuvanlaatuni on parantunut kaiken aikaa ja etenkin kun kamerat, rekvisiitat ja taustat ovat parempia. Olen alkanut panostaa kuviin hieman enemmän. Ja ei, en voi vielä sanoa  olevani lähellekään pro enkä (vielä?) omista ammattilaislaatuisia välineitä, mutta tavikseksi oikein hyvät tarvikkeet. Jokainen meistä kehittyy, jos tekee jotain enemmän ja saa siihen paremmat välineet ja ohjeita. Eikö vain? Tämän postauksen kuvat ovat kaikki minun itseni kuvia ja seuraavaksi laitankin niistä vanhoista vertailukuvista yhden. En häpeä sitä, vaikka huono laatu onkin. Siihen aikaan tilanne oli toinen. Kukaan ei ole seppä syntyessään. 


Jos katsot blogini alkuajan kuvia, niin nippanappa päivänvalossa otetut kuvat ovat hyviä. Sisäkuvat vaikkapa korteista ovat kaikkea muuta. Eihän niitä ole edes käsitelty mitenkään! Saako tuosta kortista edes värimaailmaa selville? Kyseessä oli ihanan lila kortti valkoisine ja kultaisine yksityiskohtineen. Puna-ruskeita kukkia ja liloja timantteja. alareunassa pinkki perhonen ja pinkit kukat.

Miten sitten kuvia käsitellään? 

Jo pelkästään se, että teet 2 kuvasta kollaasin on kuvankäsittelyä. Erilaisia kuvankäsittelyohjelmia löytyy ilmaiseksi ja maksullisena. Lienee tutuimpia windows- tietokoneista usein löytyvä Paint-ohjelma, jolla pystyt harjoittelemaan aluksi jotain pientä kuvan käsittelyä. Myös useammissa tietokoneissa valokuvien oma muokkausohjelma voi olla hyvinkin hyödyllinen. Kehittyneempiä versioita löytyy pilvin pimein. Mainittakoon esim. Snapseed Android-laitteisiin.


Monelle lienee tuttua myös joidenkin maailman julkkiskaunottarien kuvien photoshoppaus. Kavennetaan lantiota, parannetaan ihonväriä ja muovataan kaksoisleuka ja silmäpussit pois. Valitettavasti suomalaisbloggaajissakin näitä photoshoppaajia on. Ei. En mainitse nimiä, sillä se ei ole oleellinen asia. Ja jokainen tekee kuvilleen mitä haluaa. Photoshop ohjelmana on kuitenkin suosittu ja ilmeisimmin hyväkin sovellus muuhunkin, kuin selfieiden muokkaamiseen. 

Erityisesti photoshoppaus arveluttaa silloin, kun henkilö on nuorten idoli ja nuoret saavat sen käsityksen, että on luonnollisesti mahdollista elää niin, kuin idoli, ja näyttää tältä kuin hänen julkaisemansa kuvat. Olipa sitten kyseessä kuinka hurja muokkaus tahansa. Mutta laitonta se ei ole ja kukin tekee niinkuin itse kokee oikeaksi.  Lue aiheesta lisää esim. Mtv:n juttu "some-tähti paljastaa instagram-valheet". 


Toivon kuitenkin, että yhä useampi bloggaaja ja somettaja olisi oma itsensä kuvissa ja siten esimerkki nuorille itsensä kanssa kamppaileville. Enkä nyt puhu digiart-kuvista, kuten yllä oleva kuvani. Digiartia ei ole normaalilta selfieltä näyttävä kuva, jota parannellaan. Digiart on taidetta. Vaika nyt lisätä kuvan päälle maisema, kuten minä tein ja värittää kuva tai liittää kiiltokuvia mukaan tai muuta sommittelua.

Täytyykö meidän olla virheettömiä kelvataksemme yhteiskuntaan ja entä jos peilistä katsookin itsestään epävarma henkilö jolla on vaikkapa vino nenä tai silmäpussit ja paksut nilkat? Eikö hän ole kaunis? ON! Ja siihen meidän tulisi kannustaakin! Kukaan meistä ei voi tietää, onko taustalla joku joka salaa hiljaisuudessa ihailee juuri sinua ja ottaa sinusta mallia. 


Periaatteeni on, etten julkaise ottamiani kuvia toisista, paitsi eläimistä. En siis kysynyt lupaa perhoselta. heh.  Toki joissain kuvissa voi olla muita ihmisiä ja silloin suttaan kasvot, vaikkakin julkisessa tilassa, kuten messut tai tori, kuvaaminen on sallittua. Tosin yleisellä paikalla halventavasti tapahtuva kuvaaminen voi olla kunnianloukkaus, joten mieti kahdesti, onko kuvaaminen soveliasta vai ei (esim. uimarannalla vaatteiden vaihto) ja voitko julkaista kuviasi vai et. En haluaisi itsekään löytää kuvaani netistä ilman lupaa, joten siksi käytäntöni on suttaus myös ihan laillisten kuvien kohdalla.

Vastaavasti esim. Sairaalassa kuvia toisista ei saa ottaa ja potilaskuvan julkaisu olisi laitonta. Kannattaa noudattaa niitä sääntöjä, mitä missäkin sanotaan. Jos seinässä lukee "valokuvien ottaminen kielletty" niin silloin se sitä on. Kotirauhan rikkominen on tilanne, jossa kuvaat luvatta ihmisiä vaikkapa porraskäytävässä tai huoneiston sisällä. Juopunut tai muuten epävakaa henkilö ei siis ole kotitiloissaan kuvauskohteena sallittu. Kuvaamiseen on aina oltava kuvattavien suostumus. Ei välttämättä kirjallinen, vaan poseerauskin kameralle riittää luvasta. Kuvattavan on oltava vakaassa mielentilassa ja annettava suostumuksensa vapaaehtoisesti. Näin sanoo laki. Lasten kohdalla kuvaamiseen tarvitaan lähes poikkeuksetta holhoojan suostumus, sillä lapsi ei vielä ymmärrä vaikeita lakikoukeroita tai mitä kuvan nettiin laitto tarkoittaa vuoden tai 10 vuoden päästä. Teini-ikäinen sen sijaan voi antaa suostumuksen tavallisesti jo itse.

Kuvaaminen julkisissa tilanteissa on kielletty virastoissa, liikehuoneistoissa, toimistoissa, tuotantolaitoksissa, kouluissa ja esimerkiksi museoissa sekä näiden aidatuilla piha-alueilla. Kuvaaminen julkisrauhan piirissä on rikos, jos kuvauspaikka on yleisöltä suljettu ja kuvaaminen loukkaa kuvattavan yksityisyyttä. Kuvata voit vain, jos tiloissa lukee teksti: kuvaus sallittu. Erikseen onkin sitten julkaisemisen oikeus. Mitä tahansa kuvaa, johon kuvausoikeus on, ei saakkaan julkaista julkisesti! Maalaisjärkeä voi käyttää, kunhan ei loukkaa ketään, ja muistaa, että kuva saattaa olla ja pysyä netissä, vaikka omasta profiilista sen poistaisitkin.

Murusen ottama kuva minusta ekan selkäleikkauksen jälkeen. Annoin luvan. 

Kuvien hankkiminen muualta 


Kuvien käsittely julkaisukelpoiseksi ei kuitenkaan ole kaikille yhtä yksinkertaista ja helppoa, kuin asiaan laajemmin perehtyneille, ja tulee tilanteita, ettei edes voi ottaa itse kuvaa aiheesta, josta kirjoittaa. Silloin on vaihtoehtoina käyttää toisten ottamia kuvia tai palkata kuvaaja. Ihan niin yksinkertaista se ei kuitenkaan ole. 

Ammattikuvaajat ottavat maksun ja hinta voi nousta arvokkaaksikin, joten ainakaan minulla ei sellaiseen ole varaa. Jos kuitenkin joku toinen ottaa sinulle kuvia, on hyvä kuviin merkata kuvaaja ja varmistaa, että hän todellakin antaa/myy luvat sinulle käyttää kuvia blogissa julkisesti. Asiaankuuluvaa olisi myös mainita kuvaajan nimi, jos se hänellekin siis on okei.  
Omasta valokuvasta käsitelty

Netistä suoraan ei mitä tahansa kuvaa saa laittaa omaan blogiinsa, vaan kysy ensin kuvan omistajalta, saatko liittää kuvan ja mihin tekstiin. Samalla tulee kuvaan kertoa linkki, mistä kuva on otettu. Esimerkiksi toisen bloggaajan ottamia kuvia on laitonta käyttää "ominaan" tai blogissa yleensäkään ilman lupaa. Et voi myöskään googlettaa ja napsia kuvia yksi toisensa jälkeen noin vain blogiisi. Tarkista, että siihen on annettu lupa! 

Netissä on myös sekä ilmaisia että maksullisia kuvapankkeja. Myös minä olen jakanut joitakin omia kuviani tälläisiin kuvapankkeihin, joista kuka tahansa maailman laajuisesti saa ottaa käyttöönsä kuviani omaan käyttöönsä. Olen samalla luopunut niiden kuvien kohdalla oikeuksistani. Silti myös kuvapankeissa painotetaan, ettei kuvia saa väärinkäyttää eikä julkaista rikolliseen tarkoitukseen tms mauttomuuteen. Hyviä tapoja tulee noudattaa. Vaikka yksittäisille kuvilleni onkin annettu lupa jakaa esim. blogeissa tai vaikkapa markkinointikuvina, ei täältä blogistani ole luvallista ottaa kuvia kuin kuvia silti. Sama pätee ihan jokaista vastaavassa tilanteessa olevaa! Luovutetut kuvat löytyvät aina lupien takaa! Toki bloggaaja voi antaa blogista jollekin kuvalle, esim. arvontakuvalle, luvan jakamiseen. Se on sen kuvan kohdalla okei. Silloinkin tulee mainita ohjeistetut asiat kuvan mukana.


Riippuen kuvapankista, joissakin lähdettä ei tarvitse ilmoittaa. Silti kuvista ei väitetä niiden olevan omia. Kuvaajalle itselleenkin olisi kiva kertoa, mihin kuvaa käyttää, vaikkei se olisikaan pakollista.  Selvitä aina kuvapankista suoraan, mitä kuvat maksavat, mihin niitä saa ja miten käyttää. Vaaditaanko linkki vai ei tai saako kuvaa millään tavalla muokata.

Harvoin itse käytän kuvapankin kuvia blogissani vaikka jaankin niitä muiden käyttöön. Joskus joku kuva voi sieltä kuitenkin olla tehosteena, mutta laillisesti eikä "omanani hehkutettuna". Pyrin kuitenkin mahdollisuuksien mukaan julkaisemaan omia kuviani täällä. Onhan kuitenkin suuri mahdollisuus, että sama kuvapankin kuva on myös muissa blogeissa, mikä taas on tylsää minusta lukijan kannalta. Vai mitä mieltä olet, jos esim. viidessä eri blogissa, joita luet, olisi samat kaakaomukit ja takkatulet samoihin aikoihin talvella, kesällä eri puolilla Suomea asuvilla sama uimaranta ja joulutkin näyttäisivät jokaisella täysin samoilta!? Toki joidenkin verkkokauppojen tai brändien kohdalla on sovittavissa käyttää heidän verkkokaupan kuvia tuotteidensa esittelyssä. Onhan laadukas kuva parempi mainos heille, kuin suttainen kuva tai ei kuvaa ollenkaan. Kuvien käyttö tulee kuitenkin selvittää ensin.

Toivottavasti tästä oli apua sinulle, joka et tiennyt vielä kuvien käyttöön liittyvistä säännöksistä.

10 kommenttia:

 1. Kiitos kattavasta tietopaketista. Kuvilla on suuri merkitys blogeissa ja kyllä niidenkin käsittelyyn saa aikaa tuhraantumaan :)
  Aurinkoista keskiviikkoa sinulle Viltsu ❤️

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Outi, Aikaa varmasti kuluu, mitä enemmän kuvia käsitellään. Ihan vaan valotuksen parannus ja taustan häivytys ovat nopeasti tehty.

   Poista
 2. Monta hyvää asiaa postauksessasi.
  Mä oon kans sitä mieltä, että kuvia,kirjoituksen väliin . No olet sen varmasti huomannutkin,
  Jos on pitkä kirjoitus, niin ei millään tahdo jaksaa lukea, jos kaikenlisäksi on pienellä ja vaalealla
  printillä niin ottaa ainakin mun silmiini ja silmät väsyvät.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Selkeä värimaailma ja ytimekäs teksti ovat hyväksi.

   Poista
 3. Hieno kirjoitus, kiitos siitä :) Tuo kaikki täytyy ottaa huomioon jokaisen bloggaajan.
  Menin tuosta linkistä katsomaan sitä juttua mutta kuvat ovat poistuneet, harmi koska juttu on hyvä. Ihanaa kevät päivää sinne teille <3

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. m.iltalehti.fi/fiidifi/2014021718047203_fd.shtml käy katsomassa tuolta video niin näkyy kuinka tavallisista naisista tehdään Photoshopilla muokaten malleja.

   Poista
 4. Hyvä ja kattava postaus! :)

  Kaikki me tosiaan tässä kehitytään :) Oma blogiurani on vasta 1,5 vuotta vanha, mutta kyllä kuvien laatu on parantunut. Ainakin omasta mielestäni :D Paljon vaikuttaa sekin, kun olen asetuksia säätänyt itse blogissa sekä ottanut Snapseedin käyttöön :)

  Terveisiä Maitokahvimedian tiimiläisiltä ♡♡
  (www.maitokahvimedia.com)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tekemällä oppii hyvin. On hurjan mielenkiintoista huomata oma kehittymisensä. Asetuksia kannattaakin testailla, snapseed on minulle vieras. Kiitti vinkistä. :)

   Poista
 5. Tosi paljon hyviä pointteja, ajatuksia ja tietoa löytyy tästä postauksesta! Kiitos siitä sinulle.

  Terkuin Anne/Kivun kahdet kasvot

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos palautteesta. Ja ole hyvä. Kiva jos tästä on apua.

   Poista

Koskettaako aihe sinua?
Onko sinulle tuttua tai heräsikö mielenkiinto?
Kiitos, kun kommentoit!
Sinä olet syy siihen, että Inspiration on olemassa.
Jatkossakin..

Ystävyydellä Viltsumari

Blogitekstisuositus

Taidenäyttely kolmasluokkalaisilta

Tapahtui niinä päivinä, kun lääkärini Kysistä antoi piikkejä päästä nilkkaan asti. Tarkemmin sanottuna akupunktiota, puudutusta ja kortison...