B niinkuin banaani; onko värillä väliä? Tee itse banaaniherkku kesäksi

Minun aakkosissa B tuo välittömästi mieleeni herkkuhedelmän, banaanin. Banaani on ollut iät ajat yksi suosikeistani sen energiapitoisuuden, maun, helppouden ja edullisuuden vuoksi. Koska banaanit ovat lähestulkoon arkeamme, on se ehdottomasti postauksen arvoinen. 

Ihan mikä tahansa banaani ei kuitenkaan maistu minulle ja kaiken lisäksi ostamme kaksi erilaista banaaniterttua meidän perheeseen, sillä syömme erilaisia banaaneja Murusen kanssa. Murunen syö keltaisia banaaneja, minä syön vain Chiquitan vihreitä banaaneja. Se on ihan makukysymys meillä. 

Maun ja erinomaisen jälkiruokien raaka-aineen lisäksi banaanin sanotaan vähentävän turvotusta, lisäävän serotoniinin tuotantoa, suojaavan kakkostyypin diabetekselta, tukevan laihdutusta, vahvistavan hermostoa, tekevän hyvää suolen toiminnalle runsaan kuidun takia, auttavan valkosolujen tuotantoa sekä tekevän hyvää sydämelle. Banaani sisältää paljon hedelmäsokeria, muttei sisällä lähes ollenkaan rasvoja. 100 grammaa banaania sisältää noin 90 kaloria, eli banaania kannattaa syödä kohtuudella, muttei kuitenkaan vältellä kokonaan, olitpa laihduttaja tai et.  


Minulla banaani on myös toisinaan joko aamupalana sängyn vieressä tai välipalala, sillä runsas lääkkeiden käyttö (pakollista) siltään tekisi hallaa vatsalleni. Banaani säilyy hyvin huoneenlämmössä yöpöydän päällä siinä missä olkkarin hedelmäkulhossakin. Jääkaapin kylmyys tummentaa banaanit nopeasti ja sen seurauksena vitamiinitkin vähenevät. Säilytän osan omista banaaneistani viileämmässä, hedelmähyllyllä, muttei jääkaappikylmyydessä. Retkieväänäkin tämä energiapommi on erinomainen. Yksi banaani on riittänyt suojaamaan vatsaani olipa aamu tai ilta. 

Banaaneja voi nauttina vihreänä tai keltaisena, eikä vihreät ole myrkyllisiä, vaikka sitä joskus kuuleekin sanottavan. Toiset nyt vaan pitävät vihertävistä, vähemmän makeista ja kiinteistä banaaneista, toiset taas haluavat syödä banaanin pehmeänä ja makeana eli täysin kypsänä. Ja onhan se ruskeita pilkkuja sisältävä banaanikin ihan syömäkelpoinen, mutta se on todella makea jo. Minä en vaan tykkää itse sellaisista makeista banaaneista. 

Huomioi kuitenkin se, että banaanien ravintosisältö muuttuu sitä mukaa kun ne kypsyvät. Keltaisissa banaaneissa on enemmän antioksidantteja ja sokeria, joten ne sopivat hyvin kuntoilijoille. Vihreät banaanit sisältävät enemmän vitamiineja ja mineraaleja, joten vihreillä banaaneilla voit lisätä hyvien ravintoaineiden määrää ruokavaliossasi. 


Koska kesä on jo saapumassa, ellei jo saapunutkin, jäätelöä tekee mieli koko ajan. Tai ainakin lähes koko ajan. Banaanista saa hyvän, terveellisemmän korvikkeen jäätelölle. Laitan ohjeen tähän loppuun, niin pääset testaamaan sinäkin sitä. 

BANAANIJÄÄDYKE

Tarvitset: 
2 banaania
1 rkl maapähkinävoita

Halutessasi tarjoiluun esim. marjoja tai hedelmiä. Banaanikin käy

Pilko banaanit blenderiin ja lisää maapähkinävoi. 
Sekoita niin kauan, että massasta tulee samettinen.
Kaada massa pakasterasiaan ja pakasta 2 tuntia. 
Sen jälkeen voit lusikoida jäätynyttä massaa jälkiruokakulhoon. Syö siltään tai esim. banaanilohkojen, hedelmäkuutioiden tai marjojen kanssa. 

Onko banaani sinun herkkuasi? 
Mikä väri on suosikkisi? 

Joko olet testannut banaanijäädykkeen ja maistuiko se sinulle?

Vai onko jokin muu hedelmä banaania parempi? 

1 kommentti:

  1. Hauska postaus! :) Itse tykkään jo vähän rusketteneista luomu banaaneista ja saman mieltymyksen olen tainnut opettaa perheellekin. :)
    Iloista aurinkoista viikonloppua sinne!

    VastaaPoista

Koskettaako aihe sinua?
Onko sinulle tuttua tai heräsikö mielenkiinto?
Kiitos, kun kommentoit!
Sinä olet syy siihen, että Inspiration on olemassa.
Jatkossakin..

Ystävyydellä Viltsumari

Blogitekstisuositus

Taidenäyttely kolmasluokkalaisilta

Tapahtui niinä päivinä, kun lääkärini Kysistä antoi piikkejä päästä nilkkaan asti. Tarkemmin sanottuna akupunktiota, puudutusta ja kortison...