Siirry pääsisältöön

Vammainen muita huonompi + Arvonnan voittaja

Mitä mieltä olet sanasta "vammainen"?
Vaikka kuinka ajattelen vammaisuuden olevan jotain, mille ei voi itse mitään ja että se on hyväksyttävä asia ja ei saa kiusata vammaisia jne niin silti oma ajatukseni on, että tämä yhteiskunta on saanut vammaisuuden näyttäytymään huonompiosaisena ja heikompana, ja jopa tekemään sanasta,vammainen, kirosanan. Itseasiassa vihaan sitä sanaa! Siitäkin huolimatta, että olen itsekin vammainen!Muistan jo lapsuudesta, kuinka lapset lällättelivät toisilleen "vammainen"-sanalla, ja keksivät siitä kaiken maailman väännökset. Vamma, vamppi, invalidi, inva, kehari,... Olkoonkin, ettei vammainen aina tarkoita kehitysvammaista. Korvissani soi yhä "ootsä vähä vammanen", jota hyvinkin moni huusi eräällekin tytölle, joka käveli sauvojen kanssa. Hän sai jokaikinen päivä kuulla olevansa vammainen! Ei riittänyt se, että hän oli syntynyt vammaisena, erilailla kävelevänä. Hän oli fiksu, kaunis ja kiltti tyttö, mutta ystävien saaminen oli todellinen haaste.Yhteiskunnassamme vammaiseksi luokitellaan kaikki hiemankaan erilainen, kuten syntymästä tai onnettomuuden kautta vammautunut henkilö. Myös me, joilla haitta on tullut sairauden edetessä, olemme vammaisia! Olipa kyseessä sitten sydänvika, puhevika tai halvaus. Onpa sitäkin kuultu, että homous olisi sairaus tai HENKINEN VAMMA jostakin. Vammaispalvelu, vammaisten apuvälinepalvelu, Lääkinnällinen kuntoutus vaikeavammaisille, vammaisetuudet... Onko siis ihme, että lasten mielikuvitus riittää haukkumaan vammaiseksi vähänkään poikkeavaa, esimerkiksi änkytyksen takia tai silmälasien takia, kun aikuisten maailmassa vammaisuus on kaikkea "erilaisuutta".


Kun oma selkäsairauteni eteni, ja ensimmäistä (ja viimeistäkin) kertaa juttelin lääkärin kanssa siitä, että olen oikeutetusti "tarpeeksi sairas" saamaan pysäköintiluvat invapaikoille, oli se ensin itselleni helpotus siinä, että voisin käydä ulkona useammin. Sitten alkoi tulla ne faktat päin kasvoja sisältäni, joita olen sivuuttanut itse itseltäni. Olen vaikeasti sairas. Mutta ehkä kovimmat itseni kanssa keskustelut kävin sen kanssa, että olen invalidi, olen vammainen! Myönnän, itkin rankasti muutamana päivänä sitä asiaa. Syystä, että vammaisuus ymmärretään jotenkin eriarvoisena ja heikompana ja ettei oikeuteni ole samat kuin terveemmillä, joilta puuttuu vammaisuusluokitus. Eli sinä hetkenä, kun faktat muuttuivat sanoiksi ja vakavasti sairas-nimitys vammaiseksi, olinkin ykskaks jotenkin huonompi muita. Niinkö todella ajattelin?! Kyllä..

Kuvahaun tulos haulle somanyinspiration.blogspot.fi silmälasikoru

Häpeän toki ajatustani vammaisuuden huonommuudesta. Eihän kohdallanikaan mikään muuttunut huonommaksi, vaan päin vastoin mahdollisti ulkona käymisen paremmin. Se, mistä tuo ajatukseni kumpusi, oli juurikin ne kirosanat ja yhteiskunnan antama ja meille opettama asia vammaisuudesta. Vaikken ole itse syyllistynytkään haukkumaan ketään, enkä pitämään huonompana muita, kuin nyt siis itseäni, niin silti se tunne iski, "mitä muut ajattelevat" ja "olen jotenkin huonompi nyt". Hyvänen aika! Vaikka kaikki vuodet olen puolustanut mm. serkkuni oikeutta olla ja elää tavallisena ihmisenä ja yhtälailla ja ottaa hänet huomioon siinä missä muutkin, riippumatta hänen pyörätuolistaan. Mutta jotenkin se omalla kohdalla todellisuus sumentuu ja pelot valtaavat hetkeksi mielen. Oli pakko pyytää anteeksi itseltäni!

Tästä lähtien pyrin ajattelemaan myös itseni kohdalla erilaisuuden rikkaudesta, lahjasta olla juuri minä, ja tuntea olevani vain oikeutettu siihen, mikä minulle kuuluukin. Kukaanhan ei "saa" vammais-nimikettä syyttä suotta, ei ilman vammoja, eikä pelkästään sillä, että sanoo itse tarvitsevansa vammaispalvelua tavalla tai toisella. Siihen vaaditaan todellista näyttöä, tutkimuksia, todennusta, varmuutta, ettet koskaan parane siitä, mikä sinulle aiheuttaa vamman. Vammaisuus ei ole toivottua, mutta se on hyväksyttyä. (käytin lausetta "myös itseni kohdalla" syystä. Olen ajatellut muista noin, mutta kuten kertomani todisti, itsestäni sain shokin).Perusvammaistuki: Jos sairaus tai vamma aiheuttaa olennaista haittaa.

Korotettu vammaistuki: Jos sairaus tai vamma aiheuttaa huomattavaa haittaa  tai säännöllisen ohjauksen ja valvonnan tarvetta / Vaatii toisen henkilön antamaa säännöllistä apua henkilökohtaisissa toiminnoissa esim. pukeutumisessa, peseytymisessä, liikkumisessa, sosiaalisessa vuorovaikutuksessa

Ylin vammaistuki: Henkilölle, joka on vaikeasti vammainen/Joka tarvitsee runsaasti ohjausta, valvontaa tai päivittäin paljon apua henkilökohtaisissa toiminnoissaan, esim. pukeutumisessa, peseytymisessä, liikkumisessa, sosiaalisessa vuorovaikutuksessa /Sokea, liikuntakyvytön tai varhaiskuuro.

Pysäköintilupa: Vapautus myönnetään joko vammaisen omaan ajoneuvoon tai muuhun ajoneuvoon, jolla häntä kuljetetaan. Sinulla on oltava lääkärinlausunto joka on kirjoitettu pysäköintilupaa varten ja lausunnossa todetaan yksiselitteisesti Tieliikennelaissa ja Tieliikenneasetuksessa  esitetyt myöntämisen edellytykset. Pysäköintiluvan uudistamista haettaessa sinulla on aikaisempi pysäköintilupa joka on myönnetty pysyvän vamman perusteella.

Vammaisen pysäköintiluvalla saat pysäköidä ajoneuvon: 

  1. pysäköintipaikalle, joka on merkitty pyörätuolimerkillä
  2. maksulliselle pysäköintipaikalle maksua suorittamatta
  3. alueelle, missä pysäköinti on kielletty liikennemerkillä "pysäköinti kielletty" tai "pysäköintikieltoalue"
  4. pysäköintipaikalle, jossa pysäköinnin enimmäisaika on liikennemerkein rajoitettu, rajoitusta pidemmäksi ajaksi
  5. pihakadulle sillä varauksella, ettei pysäköinti kohtuuttomasti haittaa pihakadulla liikkumista.Laitan vielä tähän loppuun Lokakuun arvonnan voittajan. Palkintohan oli omakustanteinen koru. Arvolta 13,90€.


Kysymykseni kuului: Mikä tapahtuma SINUN paikkakunnallasi on se paras vuoden mittaan ja mistä paikkakunnasta on kyse? 

Vastauksissa tuli I Love me-messut pääkaupunkiseudulla, Kanavajuhlat Juankoskella, Supermessuttampereen pirkkahallissa, Pääsiäistapahtuma Riihimäellä, Porvoon joulunavajaiset vanhassa kaupungissa, Unikeonpäivät (ei paikkakuntaa), Maaseutumarkkinat elokuun lopussa Varkaudessa  ja Joulumessut Nurmeksessa tai Joensuussa. Siinäpä olisikin haastetta vierailla jokaisessa ihanassa tapahtumassa vuoden aikana! Mysteeriboxiin nimet, ja voittajaa arpomaan. Voittajalla on aikaa aina 7.11.2016 saakka laittaa nimimerkki, nimi, osoite ja mistä arvonnasta olikaan kyse minulle. Voit tehdä sen esimerkiksi yhteydenottolomakkeella sivupalkista.

Voittaja on: VillaTutan Tuula Paljon onnea!
Kiitos myös teille muille arvontaan osallistuneille!

Kommentit

Katarooma sanoi…
Mää saan tota alinta vammaistukea. Tuon tuen nimi on sinänsä aika hämäävä just ihmisten mielikuvien ja asenteiden takia.
Mun siskonlapsesta maksetaan vammaistukea ja hänellä on "vain" astma. Pitäisiköhän tuota nimikettä vähän miettiä uudestaan.
Kivaa marraskuun alkua!
Viltsu Mari sanoi…
Katarooma, niin on. Tottahan jokin nimitys on oltava mutta iät ajat on haukuttu tuolla nimellä. Sen sijaan Suvivirttä ei soiteta kouluissa ettei se loukkaa toisia. . Hmm..
Viltsu Mari sanoi…
Outi, juuri tuota tarkoitan. Vammaisia ollaan niin monista syistä ja tuskinpa astman takia kokee olevansa vammainen. Enkä vähättele vaikeampaa astmaa enkä vammaisuuttakaan. Nimitys vaan tökkii
mummo sanoi…
Minäkin saan tuota alinta tukea runsaista lääke- ja hoitokuluista johtuen. Sana vammainen on ehkä "vanhanaikainen". Nimitys pitäisi uudistaa.
Viltsu Mari sanoi…
Niin on minustakin vanhanaikainen. Itse saan mm. eläkkeensaajan hoitotukea ja mielestäni se nimike on jo lempeämpi ja oikea.
Meillä asuu jollakin tapaa yhteiskunnallisesti monta vammaista. On dysfaatikko , syöpäläinen eläkeläinen , adrenoleukodystrofialainen joka vielä kävelee.... Silloin enne vanhaan vammainen oli paha pilkkanimike. Nykyään se on ihan lälly. Tilalle on tullut niin loukkaavia ja mukulat on entistä ilkeempiä.. Mutta mitäs tässä...Pystyssä vielä :)

ihanaa joulunodotusta sulle <3 <3
VillaTutan Tuula sanoi…
No voihan... olin ihan unohtanut, että olin osallistunut tähän hienoon arvontaan! Vanha pää, sitä se on!
noora j sanoi…
Hyvä postaus ja ajatuksia herättävä! Olen pohtinut näitä itsekkin

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten olla onnellinen tässä ja nyt? + ARVONTA

Kuka tahansa meistä voisi sanoa haluavansa olla onnellinen, haluavansa kasvattaa onnellisuuden määrää ja pitää kiinni onnellisuudesta kynsin ja hampain. Todellisuus on kuitenkin sitä, että alamäkiä tulee emmekä ihan koko aikaa ole onnemme kukkuloilla. Onnellisuus on mielestäni kuitenkin läsnä myös vaikeampina aikoina, mutta emme näe selkeästi sitä.

Mitä sinun mielestäsi onnellisuuteen vaaditaan?
Oletko onnellinen silloin, jos sinulla on täydellinen terveys, rahaa, kaunis koti ja perhe ja liuta ystäviä, upeita vaatteita ja hieno auto? Vai voitko olla onnellinen, jos jokin noista on vajaa tai puuttuu kokonaan? Ainakin itse olen onnellinen vähemmälläkin kaikkea. On kyllä ihana perhe ja kaunis koti, muttei terveyttä lähellekään eikä kyllä rahaakaan. Olen todella onnellinen jo siitä, että olen saanut vierelleni niin ihanan ihmisen, mitä Murunen on. Yhdessä on helpompaa kohdata haasteita ja suoranaisia umpikujiakin. Ja onnea on sekin, että minulla on lapsi! Ei lapsen saaminen ole itsestääns…

Huhtikuun @inspirationblogi haastaa HAASTE ja ARVONNAN voittaja

Tuu mukaan, Osallistu haasteeseen ja voit voittaa palkinnon joka kuukausi! @Inspirationblogi Haastaa sinut  tekemään käsilläsi. Jollekin se on askartelua, jollekin käsitöitä tai leivontaa, joku tahtoo maalata ja joku ottaa  valokuvia. Kunhan teet sen käsin. 
Toimi näin: 
-Inspiroidu värimaailmasta ja kuvasta -Tee käsilläsi teeman mukainen työ tai ota teemaan sopiva valokuva -Työn tai valokuvan tulee olla ennen julkaisematon ja teemaan tehty.  -Osallistua voit kuluvan kuukauden loppuun saakka -Samalla työllä ei voi osallistua samaan aikaan muihin haasteisiin -Julkaise kuva työstäsi blogissasi -kerro, että osallistut @inspirationblogi haasteeseen.  -Linkitä postauksesi haasteeseen siten, että työsi on linkitettynä, eikä etusivu tai google-tilisi.  Väärin linkitetty työsi ei osallistu arvontaan!  - Voit myös lähettää kuvan työstäsi/valokuvasi minulle meilillä. siitäkin huolimatta kommentoi kuluvan haasteen alle nimesi ja että osallistuit blogittomana.

Arvonta on joka kuukausi aivan kuten e…

Kuvia elämästä

Mansikka-vadelma-hyydykekakku

Virvon varvon namusilla, Makoisilla herkkusilla,  sulle suu makiaks, mulle vitsa taitappas!
-Viltsun oma-

Bloggaan näin...

Ja bloggaan näin.

Osallistuin Keiju-margariinin suunnitteluraatiin ja tällainen saatiin kauppoihin. On se nätti!