Siirry pääsisältöön

Joulun ihanimmat rasiat ja tutoriaali

Tämän postauksen lopussa on ihana rasiatutoriaali. Kaikki rasiat ovat aiemmin jo blogissa esiteltyjä, vuosien varrella tehtyjä, mutta näin joulun alla on aivan pakko kaivaa ne esille arkistoista. Joulun ihanimmat rasiat, jotka yhä sykähdyttävät minut muistoihini.

tuunaus vanhasta karkkirasiasta

Ensimmäisenä on itselleni tehty korurasia kaupan karkkirasiasta. Näitä sai yhteen aikaan ilmaiseksi kaupasta, ja hamusin niitä pari itselleni. Korujen osilla, niillä kierrätetyillä helmillä, on osa, osassa jotain käyntikortti- ja korukortti-lappusia. Tämän tuunasin esillä olevaksi ennen, ennenkuin koruvarastoni paisui yli äyrään.

Tämän jälkeenhän olen tehnyt seinälle kaksin kappalein korutauluja ja viime joulukohan se oli, kun sain Muruselta aivan ihanan aasialaisen lippaan. Mutta tämäkin rasia ajoi asiansa, nyt muissa tehtävissä yhä toiminnassa. Myönnän, että ihastuin, vaikka itse tämän teinkin.

Reunus on kierretty ensin mintulla pitsillä, sitten vielä valkoisella. Se tekee rasiasta kannen kanssa yhtenevän, eikä näytä sivulta niin halvalta.

rasia jouluksi

Kansi onkin oikea aarreaitta! Ensin samoja pitsejä. sitten vaaleansiniset sulat, tulostettu kuva, jonka kehystin ja kimmelsin, sitten vielä vaaleanpunaiset sulat. Siitä se lähti. Rikkonaisia koruja, joita en voinut käyttää korteissa, päätyivät tähän. Parittomia paperikukkiakin löytyi jemmasta, ja niitä sitten liimailin ja osassa kieputin varttakin.

Mitä sinä säilyttäisit enkelirasiassani?

teetä ja kynttilöitä

Joulutee-rasiani tarina on hieman surullisempi, mutta toisaalta... No, päätä itse.
Tämä lähti syntymään pohjana olevasta isosta stanssatusta kuviosta. Päällystin sen tukevaksi kartonkipohjaksi ja vanhensin reunat. Ennen muuta projektia tein tätä mallina käyttäen takana olevan seinämän tällä muotilla.

Askartelin rasian pohjalevylle ja koristelin loppusilauksin kokonaisuuden. Koska rasia oli menossa joululahjaksi, tai lähinnä joulukortin sijasta, tuli tuohon etuosaan joulutervehdyskin. Tämä on myös niitä rasioita, joista tykkäsin heti.

Rasiaan laitoin jouluteetä ja kynttilän sekä tulitikkuaskin, sillä setti vietiin mummolleni, jokatykkäsi polttaa kynttilöitä pihalyhdyssä ja joi teetä pitkin päivää. Ei niinkään kahvia. Tämä rasia ilmestyi joka vuosi joulun alla piirongin päälle koristeeksi ja siihen mummo kasaili joulukortit  tai valokuvat lapsenlapsista jemmaan tai muuta pientä. Näin tämä rasia on hyvinkin mielessäni säilynyt kaikki vuodet.

2 vuotta sitten mummoni nukkui pois kesällä, eikä sinä jouluna siis piirongin päälle nostanut tätä. Sen sijaan asuntoa tyhjentäessään hänen lapsensa olivat tämän löytäneet ja äitini otti tämän minulle talteen. Jos kyseessä olisi ollutkin jokin muu tekemäni asia, en välttämättä olisi takaisin tätä ottanut, mutta tämän kohdalla rasia tuli kuin tulikin poikkeuksellisesti meille ja on siitä asti aina nostettu esille jouluksi korteille kirjahyllyn päälle.

Surullista vai kaunista jouluteerasian tarina?Rasiapostaus jatkaa matkaansa jälleen rasiaan, joka palvelee edelleen uskollisena minua. Itseasiassa taustalla oleva taulu on myös tekemäni, ja siinä rikkinäiset korut myös pääosassa. Pitsiä, höyheniä, helmiä, perhosia... Tausta on tapettia ja päällä salaluukku. Heh, todellakin, paperi/kartonki/kakkupaperi jne koristelu on vain kansi joka kätkee sisälleen toisen taulun. :D Mutta koska tämä on rasiapostaus, siirrytään suoraan tuohon alalaidan rasiaan.

On sitä oltu kilttinä, kun pukki on kantanut kerrossuklaarasian ainakin kerran meille. ;) Nimittäin suklaarasiahan tuo on ollut ennen. Tapeteilla päällystetty ja koristeena  pitsiä, kuvia, itsetehtyjä paperikukkia, nappeja,...

Tuo rasia on minulla aarrearkkuna, johon olen säilönyt osan arvoesineistäni. Osan vain siksi, koska kaikki ei mahdu tähän. Arvoesineiksi luen mm. Riinan tekemän mielikuvamatka-albumin minusta ja Murusesta, Sussun ja Enkulin sekä Marja-Riitan lähettämiä kortteja, kihlasormusrasian, muutamia ruusun terälehtiä... Kaikke a en paljasta. Itseasiassa tätä postausta fiilistellessäni herää inspis päästä tekemään lisää rasioita! Uh, pakko hillitä, sillä kortteja, niitä on nyt työn alla ensin.

Teetkö sinä rasioita itsellesi tai lahjaksi?Sitten onkin tuutti taikka tötterö, millä nimellä haluat tätä kutsua. Jouluisin otan esille tämän, ja laitan kesäisen kukkatötterön piilon vierelle. Tämän synnytin lapsuuden muistojani miettien.

Kun olin vielä lapsi ja asuin vanhempieni ja veljeni kanssa eräässä pienehkössä kaupungissa, meillä oli tapana kesäisin lähteä reissun päälle päiväksi Savonlinnaan. Sieltä muistan elävästi pienen vanhan kioskin, josta kävimme ostamassa minulle irtomakeisia ja vanhan ajan nekkutikkarin. Ne karkit myyjä laittoi tällaisen tyyliseen tuuttiin, jonka siinä minun nähden kääri itse. Se oli niin ihana yksityiskohta ja se nekku siihen kaveriksi, että en vaan ole voinut unohtaa. Jotkut asiat vaan jäävät mieleen. Ehkä se on minua, ehkä kanis muisto muiden joukossa tai ihan vaan HSP:n aikaansaannosta, että tuollainen kaunis ja visuaalinen asia sykähdytti pientä lasta. Joka tapauksessa tuutti syntyi siitä muistosta.

Onko sinulla mitään tuuttini kaltaista lapsuusmuistoa?Ja nyt hoks hoks kaikki te, jotka ette säilytä joulukortteja pyhien jälkeen! Niitä ei kannata heittää roskiin, vaan teet niistä pienellä vaivalla ihania rasioita itselle tai seuraavaa joulua varten lahjoille.

Tähän rasiaan olen käyttänyt tavallisia postikortteja 6 kappaletta. Lisäksi lankaa ja nauha. Osa korteista oli omatekoisia, eli niissä oli esim. kanneksi sopiva höyhenkortti.

kortti


Tässä sinulle ohje tämän rasian tekoon: 


  1. Valitse kuusi korttia, jotka haluat käyttää yhteen rasiaan. 
  2. Valitse solmimisnauha, 2 pätkää.
  3. ota parsinneula ja paksuhkoa parsinlankaa. 


  • Sommittele ensin kortit niin, että tiedät mikä kortti tulee millekin reunalle ja miten päin. 
  • Halutessasi voit päällystää kirjoitetut puolet, jollet tahdo tekstien näkyvän sisäpuolella. 
  • Kaksi sivuista ja pohja leikataan saman kokoisiksi, elleivät ole jo. Kansi saa olla reilu, ei niin vaarallista, jos hieman ylittää reunat. 
  • Kaksi sivua leikataan niin, että leveys on sama, kuin pohjan leveys lyhyemmältä sivulta, ja korkeus sama, kuin sivuille tulevien korttien lyhyempi sivu. 
  • Sitten vaan pistellään jokainen kortti ympäriinsä kansikorttia lukuunottamatta. Jätä reilusti kuitenkin ompeluvaraa, ettei reijät repeä ommellessa tai käytössä. 
  • Kansikortti reijitetään vain "saranapuolelta" ja etupuolelle nauhalle reikä samaan kohtaan, kuin etuosan korttiinkin. 
  • Harsi kortit kiinni keskenään rasiaksi. Lisää solmimisnauha.

Nyt sinulla on ihana uniikki rasia valmiina. Minulla tällainen rasia on jo pakattu tämän joulun lahjoihin, joten kestosuosikkejani on ehdottomasti. Mutten kuitenkaan ihan kaikkia kortteja raaski askarteluun ottaa, joten ne ovat sitten siellä aarrearkussani. Tätä ohjetta voi toki käyttää myös kesäisistä korteista, itsetehdyistä korteista tai ihan vaan tukevaa kartonkia käyttäen.

Löytyikö sinulle suosikkia?

Kommentit

Tötterö ja korteista tehty rasia olivat omat suosikkini.
Ihanaa alkavaa viikkoa Viltsu <3
Silkku sanoi…
Ihania rasioita ja muistoja ♥ ja kiitos tuosta ohjeesta:)
Viltsu Mari sanoi…
Outi, kiitos ja myös sinulle kivaa viikkoa
Viltsu Mari sanoi…
Silkku, ole hyvä :)
Tiia K sanoi…
Oi mitä rasioita, meidän Sofia rakastaisi tuota ylimmän kuvan rasiaa, se on joka tytön unelma. <3

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Miten olla onnellinen tässä ja nyt? + ARVONTA

Kuka tahansa meistä voisi sanoa haluavansa olla onnellinen, haluavansa kasvattaa onnellisuuden määrää ja pitää kiinni onnellisuudesta kynsin ja hampain. Todellisuus on kuitenkin sitä, että alamäkiä tulee emmekä ihan koko aikaa ole onnemme kukkuloilla. Onnellisuus on mielestäni kuitenkin läsnä myös vaikeampina aikoina, mutta emme näe selkeästi sitä.

Mitä sinun mielestäsi onnellisuuteen vaaditaan?
Oletko onnellinen silloin, jos sinulla on täydellinen terveys, rahaa, kaunis koti ja perhe ja liuta ystäviä, upeita vaatteita ja hieno auto? Vai voitko olla onnellinen, jos jokin noista on vajaa tai puuttuu kokonaan? Ainakin itse olen onnellinen vähemmälläkin kaikkea. On kyllä ihana perhe ja kaunis koti, muttei terveyttä lähellekään eikä kyllä rahaakaan. Olen todella onnellinen jo siitä, että olen saanut vierelleni niin ihanan ihmisen, mitä Murunen on. Yhdessä on helpompaa kohdata haasteita ja suoranaisia umpikujiakin. Ja onnea on sekin, että minulla on lapsi! Ei lapsen saaminen ole itsestääns…

Huhtikuun @inspirationblogi haastaa HAASTE ja ARVONNAN voittaja

Tuu mukaan, Osallistu haasteeseen ja voit voittaa palkinnon joka kuukausi! @Inspirationblogi Haastaa sinut  tekemään käsilläsi. Jollekin se on askartelua, jollekin käsitöitä tai leivontaa, joku tahtoo maalata ja joku ottaa  valokuvia. Kunhan teet sen käsin. 
Toimi näin: 
-Inspiroidu värimaailmasta ja kuvasta -Tee käsilläsi teeman mukainen työ tai ota teemaan sopiva valokuva -Työn tai valokuvan tulee olla ennen julkaisematon ja teemaan tehty.  -Osallistua voit kuluvan kuukauden loppuun saakka -Samalla työllä ei voi osallistua samaan aikaan muihin haasteisiin -Julkaise kuva työstäsi blogissasi -kerro, että osallistut @inspirationblogi haasteeseen.  -Linkitä postauksesi haasteeseen siten, että työsi on linkitettynä, eikä etusivu tai google-tilisi.  Väärin linkitetty työsi ei osallistu arvontaan!  - Voit myös lähettää kuvan työstäsi/valokuvasi minulle meilillä. siitäkin huolimatta kommentoi kuluvan haasteen alle nimesi ja että osallistuit blogittomana.

Arvonta on joka kuukausi aivan kuten e…

Kuvia elämästä

Mansikka-vadelma-hyydykekakku

Virvon varvon namusilla, Makoisilla herkkusilla,  sulle suu makiaks, mulle vitsa taitappas!
-Viltsun oma-

Bloggaan näin...

Ja bloggaan näin.

Osallistuin Keiju-margariinin suunnitteluraatiin ja tällainen saatiin kauppoihin. On se nätti!