Siirry pääsisältöön

Suklaa-lakutiikerikakku

Meidän perheelle perinteet ovat tärkeitä, muttei ruokapöydässä. Toki Jouluna söimme laatikoita ja kiisseleitä, mutta niissäkin oli uusia variaatioita. joulutortutkin ovat yhä leipomatta, sillä päädyimme hieman erilaisiin herkkuihin tänä jouluna. 

Alkupaloina söimme valkosipulitäytteisiä jättioliiveja, lihahyytelöä ja kylmäsavustettua lohta. Perinteisen porkkanalaatikon sijaan meillä oli punajuuri-ohralaatikkoa ja perunalaatikon sijaan bataattivuokaa. Jälkiruokana huikea suklaa-lakutiikerikakku. Toki oli paljon muutakin, niin pää- kuin jälkiruuissa, mutta kerron nyt vain ne "uutuudet". Tuo Suklaa-lakutiikerikakku oli niin ihana, että saat ohjeen. 



AINEKSET 
Normaali kakkuvuoka
200 g meijerivoita tai leivontamargariinia
2 dl sokeria
3 isoa kananmunaa
2,5 dl vehnäjauhoja
2 tl leivinjauhetta
2 tl vaniljasokeria
1/2 dl kaakaojauhetta (Van houten tms)
1 dl  lakukastiketta
2 rkl kaakaojauhetta (Van houten tms)
Kuorrutus
Tee vasta sitten, kun kakku jäähtynyt
3/4 dl kuohukermaa
100 g  tummaa leivontasuklaata(taloussuklaa tms)
n. 1/2 dl lakukastiketta
75 g  lakritsia (kuvassa: siivutin 3 isoa lakupötköä; 1 tavallinen, 1 suklaalaku ja 1 päärynälaku)
 VALMISTUS 

Voitele ja jauhota kakkuvuoka (tilavuus 1,8 l).
Vaahdota pehmeä rasva ja sokeri.
Lisää vaahtoon huoneenlämpöiset munat yksitellen hyvin vatkaten.
Sekoita jauhot, leivinjauhe, vaniljasokeri ja 1/2 dl kaakaojauhetta keskenään. Lisää jauhoseos siivilän läpi taikinaan ja sekoita tasaiseksi.
Ota taikinasta noin 1/3 erikseen kulhoon. Sekoita joukkoon lakukastike ja 2 rkl kaakaojauhetta.

Lusikoi puolet vaaleammasta taikinasta vuokaan.
Lisää tummempi taikina ja päällimmäiseksi loppu vaaleampi taikina.

Nostele taikinaa esimerkiksi haarukalla, jotta taikinakerrokset sekoittuvat tiikerin raidoiksi.
Tasoita taikinan pinta ja vedä keskelle taikinaa vako, jolloin kakku kohoaa tasaisemmin.

Paista 175-asteisen uunin alimmalla tasolla noin 50 minuuttia. Varmista kakun kypsyys tikulla. Kumoa tiikerikakku vuoasta hieman jäähtyneenä.

KUORRUTTEEN TEKO:

Kuumenna kerma kiehumapisteeseen kattilassa.
Ota kattila liedeltä ja lisää paloiteltu suklaa.
Anna suklaan sulaa rauhassa 2-3 minuuttia.
Sekoita tasaiseksi seokseksi.
Valuta kuorrutus kakun päälle.

Valuta lakukastiketta suklaakuorrutuksen päälle ja koristele kakku lakritseilla.

VINKKI: Annoin kakun kuorrutteen jähmettyä viileässä. Kokeilimme nauttia kakkua sekä heti viileästä pois otettua että himpun lämpöisenä (muutama sekunti mikrossa, mutta kuorrute EI saa kiehua!) ja kyllä se lämpöisenä on maukkaampaa.

Lakujahan voi laittaa makunsa mukaan, tai jättää pois kokonaan. Alkuperäisohjeessa ne olivat Fazerin pikkupusseista niitä pehmopalasia koristeena lautasella, mutta sovelsin itse ja koristelin kakun kokonaan erimakuisilla lakupalasilla. Voit kokeilla myös vaikkapa tavallista lakua palasina tai uutta twistiä marmeladeilla tai sulkaahippusilla.



Kommentit

Anne sanoi…
Lakutiikerikakun olen tehnyt lakritsikuorrutteella mutta varmasti ihana tuo suklainen versio.Kaikkea hyvää vuoteen 2016<3
Voi taivas mikä herkkukakku, nam!
Ihanaa uutta vuotta <3
Tiia K sanoi…
Kyllä on komee ja ai jösses mikä herkku, kuola kirjaimellisesti valuu täällä, mitäköhän hyvää kaappien perukoilta löytäisin. Iloista uutta vuotta Viltsu ja superkiitos kaikista mielekkäistä ja sydämellisistä kommenteista blogiini. <3

KUUKAUDEN TOP 3

VUODEN 2016 PARAS LUONNONKOSMETIIKKA TUOTE ja ELÄINKOKEET

Paljon puhututtanut eläinkokeiden käyttäminen kosmetiikkateollisuudessa on ollut minulla mielen päällä taas jonkun aikaa. EU:ssa astui voimaan kosmetiikan ja hygieniatuotteiden koe-eläinkielto 3 vuotta sitten. Sitä ennen voimaan astunut direktiivi kielsi kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden testaamisen eläimillä vuodesta 2009 alkaen. Kielto koski myös raaka-aineita ja esti EU:n ulkopuolella (esim. Kiina) eläinkokein testattujen kosmetiikkatuotteiden maahantuonnin EU:n alueelle.

Hyppäävällä pupulla merkitty tuote ei saa olla myynnissä Kiinassa, missä eläinkokeet ovat pakollisia kosmetiikalle (uudistuneen lakipykälän mukaan heinäkuusta 2014 alkaen shampoita ja hajuvesiä ei enää testata eläimillä.). Kosmetiikkateollisuuden tekemät eläinkokeet eivät ole ainoastaan eettisesti tuomittavia, vaan myös tarpeettomia ja kyseenalaisia. Eläintestit voidaankin korvata eläinkokeettomilla menetelmillä, jotka ovat usein eläinkokeita luotettavampia ja edullisempia.

Jos kiinnostuit aiheesta, löydät Animal…

Aurinko ja HeyDay Sunbeam

Aurinko on tähti, jota Maa kiertää. Aurinko syntyi vajaa 5 miljardia vuotta sitten. Auringonvalo on Suomessa kesällä merkittävin D-vitamiinin lähde ja lisäksi auringonvalo vaikuttaa pimeähormoni melatoniinin eritykseen, joka on suurimmillaan öisin ja talvisin. Melatoniinilla on unettava vaikutus, joten auringonvalon puute päiväsaikaan voi aiheuttaa väsymystä ja häiritä uni-valverytmiä. Luonnollisen valon puute voi myös aiheuttaa kaamosmasennusta. Noin vajaan 5 miljardin vuoden kuluttua auringon energia ehtyy ja aurinko katoaa kokonaan pois. Mutta mitä tehdä, jos meidän oma energia meinaa ehtyä pimeänä kautena eikä auringon energiasta ole tietoakaan?! 

Joku vastannee lähtevänsä etelään aurinkoon, jollekin energiaa tulee kirkasvalolla ja joku ottaa D-vitskut purkista. Kaikki ihan oikein! On myös huolehdittava siitä, että nautimme terveellisiä aterioita ja hellimme ja huolehdimme omasta hyvinvoinnistamme. Hemmottelua, nautintoa, iloa, hymy päivässä ja mitä ikinä keksitkään piristääksesi…

Joulukortti kääreestä kierrättäen

Kun kierrätys on sydämen asia, löytää mitä merkillisimmätkin asiat tiensä askarteluun mukaan. Tällä kertaa pysytään kuitenkin ihan perus kierrätyksessä ja sujautetaan suklaalevyn kääreestä pala korttiin. Lisäksi leimattua, leikattua, teipattua ja yhteen liimattua.Tämä kortti on tilaustyönä tehty.