Siirry pääsisältöön

Monivammainen kilpirauhanen

MIKÄ SE ON JA MIKSI SE ON:

Kilpirauhashormoni (tyroksiini) ylläpitää kehon aineenvaihduntaa ja vaikuttaa kaikkiin kehon soluihin. Kilpirauhasen vajaatoiminta (hypotyreoosi) syntyy, kun kilpirauhanen ei enää pysty tuottamaan riittävästi kilpirauhashormoneja. Kilpirauhanen sijaitsee pääpalleroisesi alapuolella, ihan siinä kurkun päällä. Valitettavasti en edes puhu voileipäsi päällä olevasta kurkusta, vaan sinun kehosi sisäisestä rauhasesta.

MISTÄ TIEDÄN, ONKO MINULLA KILPIRAUHASEN VAJAATOIMINTA:
Vaikeassa vajaatoiminnassa oireet ovat yleensä selkeitä, mutta koska ne tulevat usein hitaasti ja salakavalasti, potilas voi tottua niihin eikä liitä niitä sairauteen, esimerkiksi väsymys tai hiustenlähtö. Voit joutua käyttämään esimerkiksi aineenvaihduntaan tai masennukseen muita lääkkeitä tietämättä todellista syytä. Valitettavasti jossittelu ja menneisyyden kaivelu ei tuo takaisin niitä vuosia, kun potilas on sairastanut, mutta diagnoosin ja hoidon jälkeen voit elää tässä ja nyt toivon mukaan parempaa elämää tai saada elämänlaatua paranneltua.

Diagnoosin voi saada nykyäänkin vasta kun oireet voimakkaita ja selkeitä. Vastaavasti potilaalla voi olla oireita jo kun laboratoriokokeet ovat vain hiukan poikkeavia. Esimerkiksi viitearvojen sisällä ylärajalla. Tässä tapauksessa voidaan tehdä puolen vuoden hoitokokeilu pienellä tyroksiiniannoksella, jotta nähdään häviääkö oireisto.

OIREET:

Olemme yksilöitä. Emme voi taata samaa vauhtia samalla tyroksiiniannostuksella ja samoilla arvoilla kaikille samaa lopputulosta. Yksilöllisyydestä johtuen toisella voi olla täysin erilaiset oireet kuin toisella. Kaikilla ei ole kaikkea, kun taas joku saattaa saada hyvinkin harvinaisempia oireita.

Oireita ovat mm.

kuulon heikkeneminen
, matalampi ääni ja tasapaino-ongelmat. Väsymys, unen tarpeen kasvu, masennus. Kylmyyden tunne ja vilunväreet.

Hämäränäkö heikkenee ja kohteiden havaitseminen läheltä ja kaukaa hidastuu. ummetus ja ilmavaivat. Ripuli kilpirauhasen vajaatoiminnassa voi johtua ruoansulatuskanavan entsyymien erityksen hidastumisesta suolistossa, mikä häiritsee ruoansulatusta. Sappikivet, keliakia ja laktoosi-intoleranssi.

Harjoituksen jälkeen lihakset palautuvat tavanomaista myöhemmin. Lihakset voivat tuntua jäykiltä tai jänteet muuttua jäykemmiksi. Fibromyalgian tapaiset kivut ja Akilles-refleksin katoaminen ovat mahdollisia.

Sydänlihas voi toimia hitaammin ja sydänlihaksesta tulee veltto. Tämä saattaa näkyä vain hitaana sykkeenä tai tuntua "muljahteluina" nukkumaan mennessä. Ajan kanssa voi ilmaantua sydämen vajaatoimintaa ja sydämen ultraäänessä tai rinnan röntgenkuvassa voi nähdä sydämen laajentuneen. EKG:ssa voidaan havaita poikkeamia. Potilas hengästyy helposti.

Verisuonet supistuvat ääreisalueilla, verenpaine voi laskea. Kun verisuonet ovat ahtaat, voi diastolinen (alempi) paine olla korkeampi, ja molemmat painearvot ovat lähellä toisiaan. Rasva-aineenvaihdunta hidastuu pitkäaikaisessa vajaatoiminnassa, erityisesti haitallisen LDL-kolesterolin määrä nousee ja verisuonten seinämiin kertyy rasvaa. Jatkuessaan pitkään tämä lisää riskiä sairastua sepelvaltimotautiin ja sydäninfarktiin.

Kädet ja jalat voivat turvota. Joskus turvotusta on solisluun yläpuolella, missä normaalisti on kuoppa. Kädet ja käsivarret yhdistävä jänne voi olla jäykkä ja aiheuttaa rannekanavaoireyhtymän, jossa kädet puutuvat ja ovat heikot. Kasvot voivat pöhöttyä ja turvotusta esiintyä silmien alueella.

Iho voi kuivua. Kyky hikoilla vähenee. Kuuma sää ja fyysinen rasitus voi tuntua pahalta, jos ei hikoile. Kuiva iho ja turvotukset jaloissa saattavat altistaa ruusulle. Streptokokki-infektiot jaloissa.

Suun ja sukuelinten limakalvot voivat olla kuivat, joten  nielurisoihin tulee helpommin streptokokkitulehduksia.Hiukset voivat olla kuivat ja helposti katkeilevat. Kammatessa ja harjatessa voi irrota paljon hiuksia. Hiukset muuttuvat yleensä ohuiksi.

Paino voi nousta kymmenen kiloa tai jopa enemmän lyhyessä ajassa, ja tulleita kiloja on vaikea saada pois. Aineenvaihdunta ja kalorien kulutus on hitaampaa. Vaikka paino nousee, voi ruokahalu vähentyä ja ravinteiden monipuolisuus vähenee. Raudanpuute ja anemia.

Kuukautiset voivat muuttua runsaiksi. Kuukautisten väli muuttuu pidemmäksi ja ne voivat loppua kokonaan. Seksuaalinen halukkuus vähenee. Raskaaksi tulo vaikeutuu ja raskaudenaikainen keskenmenoriski kasvaa, etenkin jos veressä on kilpirauhasen vasta-aineita. 


ENTÄS NYT?

Hoidettuna kilpirauhasen vajaatoimintaa ei huomaa juurikaan ollenkaan. Hoitamattomana oireet voivat olla laajatkin ja voimakkaatkin. Lääkäri määrää kilpirauhas kokeisiin, eli verikoe nyt ainakin. Kenties kilpirauhasen ultraus. Lääkityskään ei ole kallis. Muutaman euron purkki.

Kilpirauhasen vajaatoiminta on aika hurjakin sairaus ja vaikuttaa kokonaisvaltaisesti elämänlaatuun. Ulkonäköön, toimintakykyyn, terveydentilaan, voimavaroihin... Silti yhä edelleen vähätellään, että " sulla on vain kilpirauhasen ajaatoiminta". Joku "fiksu" on sanonut julkisuudessakin, ettei kilpirauhasen vajaatoiminta selitä esim. lihomista. Voi kuulkaa, kyllä se selittää! Toki osan voit laittaa itse suustasi alas, mutta osa on hidastuneen aineenvaihdunnan tekosia. Kyllä tässä kilpirauhasensa kanssa tuntee välillä olevansa melkolailla monivammainen. 

korut

Kommentit

Mun miehellä on kilpirauhasen vajaatoiminta ja siihen on löytynyt nyt hyvä lääkitys/annostus.
noora jaakkola sanoi…
Hyvä postaus! Pisti ajattelemaan!
Tiia K sanoi…
Hyvä infopaketti. Kiitos Viltsu, tästä monet saa apua. Hyviä unia ja ihanille kissuille myös, voi että ne on söpöjä. <3
Nanna sanoi…
Hyvä teksti ja niin moni on kuin mun elämästä:) Onneksi on lääkitys joka poistaa edes osan oireista.
Viltsu sanoi…
Nanna, niinhän tämä onkin, sinun ja meidän kaikkien kilpparivajakkien elämää. Oma vajaatoimintani on haasteellinen, sillä kipulääkkeistä osa aiheuttaa myös vajaatoimintaa ja kun se jo on ja struumakin, niin oireisto on laajakirjoinen. Voisin ennemminkin luetella mitä ei ole. Valitettavasti olen saanut uuden oireen tässä vuosien saatossa ja nyt mietin mitäs nyt. Kuukausittain on kontrolllikokeet ja lääkäri.
Viltsu sanoi…
Outi kiva kun miehelläni arvot kunnossa. Se on iso asia
Viltsu sanoi…
Noora niin eihän se mikään pikkujuttu ole vaikka sitä vähättelevätkin jotkut joilla ei ole tietoa. Kilpirauhasen hormonit tulisi voida hoitaa laajemminkin kuin vain yhdellä hormoni sillä sairaus vie monia hormonit alas. Tämä on vanha sairaus mitta hoito yhä lapsen kengissä
Viltsu sanoi…
Tiia kiitos. Tästä tulisi puhua enemmän. Saada ymmärrystä laajemmin. Ja hoitoa! Ei ole järkeä hoitaa vain masennusta jollei syytä hoideta samalla. Pitäisi hoitaa molempia. Tai väsymys ja stressi. Syy!
Kiitos, kirppu ja iso poika saavat sinulta rapsutuksia.

KUUKAUDEN TOP 3

Hyvän mielen kortit + ARVONTA + ALEKOODI

Mitä sinä haluat elämältäsi?
Oletko onnellinen ja voitko henkisesti hyvin? 


Hyvän mielen kortit toimivat sekä yksistään että erinomaisesti hyvän mielen vuosi-kirjan kanssa. Hyvän mielen vuosi on inspiroiva tehtäväkirja, joka tarjoaa tehtäviä hyvän mielen taitojen harjoitteluun viikottain vuoden ajan. Korttien avulla voi harjoitella 53:a hyvän mielen taitoa, jotka esitellään Hyvän mielen taidot -kirjassa.

Vuodenkaan jälkeen kortit eivät todellakaan jouda roskiin, sillä näitä kortteja voi käyttää niin kauan, kuin vaan kortit ehjinä pysyvät. Ihan heti eivät piloille mene säilytysrasiassaan ja kevyen lakkapinnan ansiosta.Myös kirja kannattaa säilyttää ja hyödyntää uudestaan aina, kun haluat virkistää muistiasi kirjan aiheissa.


Maaretta Tukiaisen upeat ajatukset ja Krista Keltasen kuvitukset yhdessä luovat ihastuttavat, värikkäät ja isokokoiset hyvän mielen kortit. Kortit koostuvat tunnelmallisesta valokuvasta ja vahvistuslauseesta. Yksi pakka sisältää 53 korttia ja mukana on myös ohjekortt…

Syyskuun ARVONTA

Tässä se nyt on. Syyskuun arvonta. Montaa päivää ei arvonta kerkeä voimassa ollakaan, mutta kivahan se on välillä pitää pikaisempikin arvonta ja saada voittaja selville nopeaan. Palkinto on minun itseni ostama apteekista, joten sponsoreita tässä ei ole. Kerron silti tuotteesta hieman, jotta tiedät, mistä on kyse.
Se, miksi tämän tuotteen halusin palkinnoksi hankkia, johtaa juurensa omista kokemuksistani. Jos itse koen jonkun tuotteen tai asian hyväksi ja minua auttaneeksi, niin tokihan tahdon tarjota sinullekin mahdollisuuden tutustua sellaiseen.


Palkinto on täysikokoinen vaahtoamaton Salutem-hammastahna. Minulla on niin herkkä suu, etten tavallisia tahnoja voi käyttää laisinkaan, joten nämä vaahtoamattomat ovat tulleet tutuiksi. Nyt kun löytyi kotimainen tuote, oli pakko sitä testata ja sitten hommata palkinnoksikin yksi tuubi. Sinä voit siis olla pian se, jolle tämä lähtee!


Salutem-erikoishammastahna ei sisällä mitään ylimääräistä. Ei makuaineita, väriaineita, vaahtoa muosostavaa …

Keskimmäisen kutsu

Kesä on kaunista luontoaikaa, mutta niin on syksykin. Haaveilin kauan kunnollisesta järkkäristä, ja kun se vihdoin mahdollistui reilu vuosi sitten, olen innoissani ollut kuvaamassa luontoa ristiin rastiin. Tänä syksynä pakkasimme makuupussit, ruokatarvikkeet ja kameralaukun matkaan ja lähdimme kuvausmatkalle noin 100 kilometrin päähän järven rannalle, jossa tiesimme oleilevan ja asustelevan majavia, laulujoutsenia, kurkia, ilveksiä ja jopa karhujakin. Unohtamatta muitakaan luonnon asukkeja. Suurempiin petoihin emme törmänneet, onneksi, mutta lintuja ja erilaisia ötököitä senkin edestä tuli meitä vastaanottamaan ja majavathan ne pitivät meitä puuhakkaina patojensa kanssa. Nyt pääset katsomaan kuviani tältä Keskimmäisen kuvausreissulta.


Ihan ensimmäisenä meitä tervehti ovelan näköinen ruskea perhonen. Hyvin oli tuttavallista laatua eikä välittänyt laisinkaan siitä, että autosta purimme tavaramme mökkiin ja kuvasin häntä useammankin kuvan verran. Kyseessä on Pietaryrttisulkanen.


Sillat h…