Puhutaan teestä osa 6 Matcha

Puhuttaessa teestä, törmäämme erilaisiin laatuihin, makuihin, termeihin ja nimityksiin. Tänään puhutaan Matcha-teestä. Teen parhaani, jotta saisit käsityksen siitä, mitä on Matcha.


Yksi kupillinen Matchaa vastaa positiivisilta vaikutuksiltaan 7 – 10 kupillista tavallista vihreää teetä. Matchassa on myös 70 kertaa enemmän antioksidantteja kuin appelsiinimehussa. Lisäksiselvästi enemmän antioksidantteja kuin mustikoissa ja pinaatissa, jotka nekin ovat varsinaisia superfoodeja. Matcha rauhoittaa, mutta antaa samalla pirteyttä ja parantaa keskittymiskykyä. Tämän lisäksi Matchalla on pitkän aikavälin vaikutuksia. Matcha nopeuttaa aineenvaihduntaa, joka auttaa laihduttamisessa.
Matcha myös tuhoaa vapaita radikaaleja ja auttaa näin elimistöä vastustamaan sairauksia, kuten syöpää. Matcha myös parantaa ihon laatua ja poistaa elimistöstä sille haitallisia kemikaaleja ja raskasmetalleja. 
Matchan on havaittu olevan lisäksi tehokas masennuksen ehkäisijä ja lievittäjä.
Vireytesi ja keskittymiskykysi paranevat säännöllisellä matchan juomisella. Jaksat paremmin töissä tai vapaa-ajalla. Erityisesti tarkkuutta ja henkistä kapasiteettiä vaativilla aloilla matcha on erinomainen juoma. 

Muun muassa Zen-munkit ovat jo vuosisatoja tienneet, miten Matcha auttaa heitä keskittymään tuntikausia kestäviin vaativiin mietiskelyharjoituksiin.
Myös Matchan nauttimishetki on omanlaisensa. Vaikket olisikaan Zen-munkki tai teeseremoniamestari,  jokaiselle tekee varmasti hyvää pieni hiljainen kiireettömyydessä ja hiljaisuudessa matchan kera.

Kaupoissa myydään eri tehoisia Matcha-valmisteita. Kaikki eivät ole yhtä "jytyä". 


Yleistä

Matcha on erittäin hienoksi jauhettua vihreää teetä. Se jauhetaan varjossa kasvatetun teepensaan lehdistä. Tämä onkin suurin ero Matchan ja muiden jauhettujen teelaatujen, kuten jauhetun senchan, välillä. Matchassa on kasvatustapansa ansiosta enemmän terveydelle hyödyllisiä ainesosia.

Matchaan valmistamiseen käytettävät teelehdet poimitaan käsin, vain parhaat teenlehden valikoidaan. Tämän jälkeen lehdet laitetaan tasaiselle alustalle kuivamaan. Kuivumisprosessin aikana lehdet rypistyvät. Kuivat lehdet ovat tenchaa. Tenchaa käytetään sellaisenaan teen uuttamiseen, mutta siitä voidaan jauhamisella valmistaa Matchaa. 30:nen matcha -gramman jauhaminen saattaa viedä jopa tunnin. Valmis Matcha on kirkkaan vihreää, miltei rakeetonta jauhetta. Vain tencha -laadusta voidaan tehdä Matchaa, kaikki muut jauhetut teet ovat konachaa.


Teen valmistaminenTeelusikallinen Matchaa siivilöidään Matcha -kulhoon, jonka jälkeen jauheen päälle kaadetaan 80 – 90° vettä. Tämän jälkeen jauhe sekoitetaan veteen bambuvispilällä. Vispilällä sekoitetaan ensin hitaasti, sitten nopeasti kunnes teen pinnalle muodostuu vaalenvihreä vaahto. Ihmiset pitävät eri vahvuisista juomista, joten teejauheen määrää voi lisätä tai vähentää oman mieltymyksen mukaan. Matchasta voi tehdä myös latteja ja muita maitopohjaisia juomia.


Jos kiinnostuksesi heräsi, voit kokea matchan ihanuuden tilaamalla "Teekauppa CHAYASTA" itsellesi tarvittavat välineet. 
Rohkeimmat kokeilevat Inkiväärillä maustettua Matchaa, joku toinen taas tahtoo ehdottomasti sitä aitoa oikeaa. Valinta on sinun. 
Minä suosittelen "Uji Mitsuboshia".

Chayassa osataan neuvoa myös Matchaan liittyen, jos sinulle tulee kysymyksiä mieleen. 

Kommentit

Jenni sanoi…
Matcha on jotain, mitä on aina pitänyt kokeilla, mutta koskaan ei ole saanut aikaan. Ehkä tämän postauksen inspiroimana nyt...
Jenni, jos et aiemmin, niin NYT!