Siirry pääsisältöön

Puhutaan teestä osa 2 , Mate

Muistatko vielä, kun kerroin pari vuotta sitten juoneeni matea ja ihmettelitte, mitä se oikein on? Joku mietti, puhunko jostakin made-kalakeitosta vai mistä on kyse? Tuskin Mate vieläkään on kaikille tuttu juttu.

Nyt haluan tuoda Maten uudestaan esille. Kyseessä on kuitenkin niin erilainen juoma ja oma juomakulttuurinsa. Pahoittelen vanhan kertausta, mutta saatte myös uutta tietoutta. 


Mitä mate on? 

Tee ja mate ovat eri asia, vaikkakin lähellä toisiaan.
Mate, Matee, Matí, teen kaltainen yrttijuoma,... Rakkaalla lapsella on monta nimeä.

Matee on Etelä-Amerikasta kotoisin olevan pienen puun, Ilex paraguariensis,mikä kuuluu orjanlaakerien sukuun, kuivatuista, lievästi paahdetuista ja sitten jauhetuista lehdistä haudutettu juoma.
Matee voi kasvaa luonnossa jopa 15-20 metriseksi, mutta sadonkorjuun helpottamiseksi se leikataan pensaksi tai 4-8 metrin korkuiseksi puuksi. Matee-puulla on ainavihannat, kiiltävät tummanvihreät lehdet ja valkoiset kukat, joista tulee keltaiset, punaiset tai mustat marjat.


Kasvin lehdistä valmistettua teenkaltaista yrttijuomaa myydään nimellä yerba mate, joka on kasvin espanjankielinen nimi. Yerba tarkoittaa yrttiä ja mate, matí tarkoittaa kurpitsaa ketsûan kielellä.

Mateen juominen on tavallista mm. Argentiinassa, Uruguayssa, Paraguayssa sekä Chilen ja Brasilian eteläisimmissä osissa. Keskieverto argentiinalainen käyttää melkein 7 kg matea vuodessa, mikä on paljon enemmän kuin kahvia.
Jääkylmää mateeta saa sielläpäin nimellä tereré.
Mateeta saa joko siltään tai hedelmillä (appelsiini yleisin) maustettuna.
Voit maistaa appelsiinilla maustettua Matea tilaamalla sitä "Mandragoralta"
Mandragora on Kahvi- ja tee- sekä suklaakauppa Rovaniemellä. Ei siis tarvitse Argentiinaan lähteä Mateen perässä. 

Mate IQ on appelsiinin makuinen, hurmaavan tuoksuinen vihreä mate.
Olen itsekin maistellut kyseistä Mate IQ:a ja todennut sen herkulliseksi.
Se maistuu pehmeältä, kevyen hedelmäiseltä eikä ollenkaan niin kitkerältä, mitä vihreä tee tai maustamaton mate.

Niinä päivinä, kun tarvitsen enemmän "virtaa", laitan pari kolme teelusikallista ko. matea hautumaan calabashiin. Muina päivinä riittää yksikin lusikallinen.

Mandragoran taustat ovat mielenkiintoiset. Saanko kertoa siitä sinulle tässä välissä?! 

Olipa kerran Blanka, joka tuli Suomeen Tsekeistä. 
Hän rakastui tulisesti Pohjolan valkeaan Napapiiriin ja jäi tänne oleskelemaan. 
Nuori ja elinvoimainen kaunotar eleli ja oleli Napapiirillä ja kävi ostoksilla Rovaniemellä supermarketeissa. 
Yksi asia Blankaa kuitenkin suretti; 
Näissä supermarketeissa ei ollut tarpeeksi erilaisia teelaatuja! 
Blanka oli nimittäin tottunut kotimaassaan tietynlaatuisiin tee- ja kahvikauppoihin. 

Blankan mieltä kaiverrutti mahdollisuus muuttaa pysyvästi Suomeen sekä hankkia itselleen työpaikka. Ei mitään pikkuasioita suomalaisillekkaan, saatikka Suomeen muuttaneelle. Tästä se sitten lähti ajatus perustaa perhe. 

10 viikkoa myöhemmin Blankan vauva syntyi. Tarkemmin sanottuna 1.9. 2007. Itseasiassa vauva on nyt jo 7 vuotias! ONNEA! Vauvan nimeksi tuli Mandragora, Lemmenmarja. 

Mandragora tarjoaa niin Rovaniemelle kuin koko Lapin väelle mahdollisuuden nauttia hyvää kahvia ja teetä. Ihania juotavia herkkuja! 

Tässä jotain arvoja joita Mandragoran väki ajattelee, että loistavalla tuotteella pitäisi olla:
erinomainen maku,  
korkea laatu, 
kaunis tuotesuunnittelu, 
vastuu ympäristöstä ja eettinen kestävyys,
 humoristisuus, 
mielenkiintoinen tarina tuotteiden takana...

Yleisesti ottaen kyse on laadusta ei määrästä.
Hyvä tuote ei voi olla halpa, mutta he eivät myöskään usko, että maukkaan pitäisi olla ylihinnoiltetua.

Suosittelen lukemaan Mandragoran "eettiset arvot"
Näistä minä pidän! Ensimmäinen vastaani tullut kauppa tai yritys, jossa arvostetaan näin suuresti luontoa ja niitä oikeita arvoja! 

Nyt Mandragoran tuotteita voi tilata myös laajemmaltakin alueelta, sillä "verkkokauppa" toimittaa tuotteet egolokisesti kauemmaksikin. Hemmottele siis itseäsi ja perhettäsi tai hanki kaikkein herkullisimmat lahjat Mandragorasta! 
Jos käyt Rovaniemellä,  poikkea kaupassa ja jututtamassa ihastuttavia työntekijöitä. Ehkä Blankakin on siellä. Huomaat, että olet tervetullut paikanpäälle! 

Jollet pääse Rovaniemelle asti, ilo tarttuu paketinkin välityksellä sinuun. 
Egolokisuus, ihanat pakkausmateriaalit, yllätykselliset ja laadukkaat tuotteet, henkilökohtaisuus... Kaikki se välittyy Rovaniemeltä asti tänne. 

Palataanpas  Mateen takaisin.Kuinka Mate nautitaan?
Perinteisesti juoma nautitaan pyöreästä kupista, Calabashista, erityisellä suodatinpillillä, Bombillalla, jonka päässä on pieniä reikiä, niin ettei pilliin pääse juomakupissa olevia puruja. Juoma muistuttaa maultaan jonkin verran voimakasta vihreää teetä, mutta hallitsevana makuna on voimakas karvaus, joka tosin vaimenee purujen uudelleenkäytön myötä.


Calabasseja ja bombilloja voit myös tilata Mandragoralta. 
Klikkaa "TÄSTÄ"


Maailmalla mateen nauttiminen on sosiaalinen tapahtuma ja yleinen tapa nauttia juomaa pienessä joukossa yhteisestä kupista, joka täytetään ensin mateepuruilla ja sen jälkeen yksi läsnäolijoista täyttää kupin kerta toisensa jälkeen kuumalla vedellä ja jokainen ryhmään kuuluva juo vuorollaan kupin tyhjäksi. Itse nautiskelen maten calabashista bombillan avulla kokonaan yksin. Maukasta, hyvää ja erityisen piristävää. Jaksan paremmin niinäkin päivinä, kun kipulääkitys aiheuttaa sivuoireina väsymystä erityisen paljon. 


Miksi Mate?


Mateella on piristävä vaikutus sen sisältämän kofeiinin vuoksi. Matee sisältää myös antioksidantteja ja aminohappoja sekä lukuisia terveydelle hyödyllisiä mineraaleja kuten fosforia, natriumia, kalkkia, potassiumia, rautaa, sinkkiä, magnesiumia sekä E, A, C ja B-sarjan vitamiinejä 1, 2, 3, 6, 12, sekä proteiinia, gluteiinia, karoteenia ja lehtivihreää.

Raskaana olevien tulee välttää mateen juontia kofeiinin runsauden vuoksi aivan samalla tavalla kuin vaikkapa kahviakin. Myös vakavasti maksasairaiden tulee välttää mateeta.


Mandragoran valikoimasta löydät Matea juuri sinun makuusi. 

Jos sinulla ei ole Calabashia ja bombillaa etkä halua niitä hankkiakkaan, mutta mate muutoin kiinnostaisi, ei hätää! Voithan hauduttaa maten myös tavallisen teen tapaan teesiivilän kanssa kupissa tai pannussa. 

Valmistus  kannattaa tarkistaa jokaisen mate-maun kohdalta erikseen, mutta pääsääntöisesti kuppiin 1 tl teetä / 1,5 dl vettä. Teepannussa haudutettuna käytä 1 tl lisää. Kaada kiehuva vesi teelehtien päälle ja anna hautua 8-10 minuuttia, jonka jälkeen tee kaadetaan siivilän läpi.


Keraaminen Calabash on kuuma siinä vaiheessa, kun kaadat kuuman veden siihen, joten anna hieman jäähtyä. Kun juoma on jäähtynyt juomakelpoiseksi, calabash on ihastuttava juomakuppi. Se on tyylikäs, hienostunut, erilainen. Bombilla-pillin avulla juoma on erityisen aromikasta ja maukasta. Nautinnollista suorastaan! Tyystin erilaista, kuin hörppiä kupin suulta. 

Suosittelen lämpimästi. 

Lisäksi ihastuttava calabsh on näyttävä sisustuselementti kun et sitä käytä! 
Vasta-alkavat mateen käyttäjät voivat aloitella keraamisella calabashilla ja kun innostus kasvaa, aito kurpitsa-calabash tuo lisää makua ja aitoa mate-kulttuuria lähemmäs. 

Makoisaa alkavaa viikkoa! 

Viltsu

Kommentit

KUUKAUDEN TOP 3

VUODEN 2016 PARAS LUONNONKOSMETIIKKA TUOTE ja ELÄINKOKEET

Paljon puhututtanut eläinkokeiden käyttäminen kosmetiikkateollisuudessa on ollut minulla mielen päällä taas jonkun aikaa. EU:ssa astui voimaan kosmetiikan ja hygieniatuotteiden koe-eläinkielto 3 vuotta sitten. Sitä ennen voimaan astunut direktiivi kielsi kosmetiikka- ja hygieniatuotteiden testaamisen eläimillä vuodesta 2009 alkaen. Kielto koski myös raaka-aineita ja esti EU:n ulkopuolella (esim. Kiina) eläinkokein testattujen kosmetiikkatuotteiden maahantuonnin EU:n alueelle.

Hyppäävällä pupulla merkitty tuote ei saa olla myynnissä Kiinassa, missä eläinkokeet ovat pakollisia kosmetiikalle (uudistuneen lakipykälän mukaan heinäkuusta 2014 alkaen shampoita ja hajuvesiä ei enää testata eläimillä.). Kosmetiikkateollisuuden tekemät eläinkokeet eivät ole ainoastaan eettisesti tuomittavia, vaan myös tarpeettomia ja kyseenalaisia. Eläintestit voidaankin korvata eläinkokeettomilla menetelmillä, jotka ovat usein eläinkokeita luotettavampia ja edullisempia.

Jos kiinnostuit aiheesta, löydät Animal…

Aurinko ja HeyDay Sunbeam

Aurinko on tähti, jota Maa kiertää. Aurinko syntyi vajaa 5 miljardia vuotta sitten. Auringonvalo on Suomessa kesällä merkittävin D-vitamiinin lähde ja lisäksi auringonvalo vaikuttaa pimeähormoni melatoniinin eritykseen, joka on suurimmillaan öisin ja talvisin. Melatoniinilla on unettava vaikutus, joten auringonvalon puute päiväsaikaan voi aiheuttaa väsymystä ja häiritä uni-valverytmiä. Luonnollisen valon puute voi myös aiheuttaa kaamosmasennusta. Noin vajaan 5 miljardin vuoden kuluttua auringon energia ehtyy ja aurinko katoaa kokonaan pois. Mutta mitä tehdä, jos meidän oma energia meinaa ehtyä pimeänä kautena eikä auringon energiasta ole tietoakaan?! 

Joku vastannee lähtevänsä etelään aurinkoon, jollekin energiaa tulee kirkasvalolla ja joku ottaa D-vitskut purkista. Kaikki ihan oikein! On myös huolehdittava siitä, että nautimme terveellisiä aterioita ja hellimme ja huolehdimme omasta hyvinvoinnistamme. Hemmottelua, nautintoa, iloa, hymy päivässä ja mitä ikinä keksitkään piristääksesi…

Joulukortti kääreestä kierrättäen

Kun kierrätys on sydämen asia, löytää mitä merkillisimmätkin asiat tiensä askarteluun mukaan. Tällä kertaa pysytään kuitenkin ihan perus kierrätyksessä ja sujautetaan suklaalevyn kääreestä pala korttiin. Lisäksi leimattua, leikattua, teipattua ja yhteen liimattua.Tämä kortti on tilaustyönä tehty.