Siirry pääsisältöön

Pienten lasten äidit


Yleistämättä paras, joten jos olet pienten lasten äiti, etkä koe tätä kirjoitusta sinua kohtaan osuvaksi, niin ole onnellinen vaan. En ole yleistämässä kaikkia samaan kastiin vaan ihan näitä omia kokemuksiani taas kertoilen ja lähes ääneen pohdiskelen. 

Miten kummallisia selityksiä sitä kuuleekaan pienten lasten äideiltä tai myös isiltä. 
Kohdalleni on sattunut esimerkiksi tapaus, jossa iso lapsi jäi ilman isän huomiota ja mitään yhteistä eivät kerenneet yhdessä puuhata, koska pienet lapset veivät kaiken ajan. Niinpä isoin laitettiin mummolaan, kavereitten luo, kaupungille.. Ihan sama missä oli ja miten oli, kunhan oli poissa. Pienten lasten kanssa sitten kerettiin puistoon, huvipuistoihin, eläinpihoihin, muskareihin, uimakouluihin... Mutta ne pienet lapset ovat yhä vain ne pienet lapset ja kuitenkin aika kuluu...

Toisessa ja taitaapa olla muutamissa muissakin perheissä äiti kerkeää shoppailla nettikirppiksillä yhtä jos toistakin. Kerkeää vastailla yksityisviesteihin osoitetietonsa laittaen ja kommentoida yleisöpalstoilla kaikenlaista, mutta ei millään kerkeä maksaa ostoksiaan yksityishenkilöille ajallaan. Menee viikko tai kaksikin, ennenkuin kerkeää. Ja ihan vaan siksi, että pikkulapsi valvottaa, huutaa ja kiukkuaa.

Eräs pienen vauvan äiti kerkeää selailla humoristisia sivustoja ja jakaa niitä Facebookissa. Hän kerkeää vastaamaan viesteihin samoin tein. Hän päivittelee profiiliaan yhtenään. Mutta ei kerkeä imetykseltään maksaa tilauksiaan.

Usein kuulee, kuinka pienet lapset vievät kaiken ajan. Ei kerkeä käydä kylässä, ei soitella, ei lähteä kahville, ei yhtikäs mitään kerkeä tekemään. aina ja kaikkialla se pieni lapsi roikkuu hihasta tai lahkeesta ja vaatii huomiota. 

Kysymys kuuluu: Kuinka ihmeessä entisvanhaan kerettiin kasvattaa 13 lasta, hoitaa kotityöt, pestä pyykit joessa, hakea vesi lammelta, pilkkoa puut, lämmittää koti, käydä kaupalla... ?

Itsellänikin on ollut joskus pieni lapsi. Vauvana hänellä oli koliikki. Itkua piisasi. Sittemmin ilmeni diagnoosiin yltänyt käyttäytymishäiriö. Olen kuitenkin kerennyt pienen lapsen kanssa opiskella, tavata ystäviä, hoitaa kotityöt, tehdä omia harrastuksiani... Ja silti olen ollut lapseni kanssa, hoitanut hänet parhaalla tavalla, mitä olen voinut koskaan hoitaa,...

Ja moni muu äiti on myös lapsensa hoitanut moitteetta ja silti aikaa on ollut muullekin, kuten vaikka maksaa se yksi ainoa lasku tai ottaa aikaa itselleenkin. 

Äiteys ei ole lapsen palvelemista koko aikaa, vaan yksi osa kasvatusta on joskus antaa tilaa hengittää ilman äidin seuraa. Lapsi kun oppii olemaan vain ja ainoastaan äidin sylissä, ei hän haluakkaan pois sylistä. Tai jollei kukaan muu koskaan hoida häntä tai ole hetkeäkään yksin, ei koskaan opi siihen! Silloin se äiti on oltava aina siinä vierellä!

Lapsikin tarvitsee lomaa vanhemmistaan, ihan samalla tavalla kuin vanhemmat lapsistaan! Näin ollen loma on välttämätön ja se auttaa siihen jaksamiseen ja hyvään kasvattamiseenkin.

Tällaisia mietteitä tällä kertaa.

Kommentit

Tuula sanoi…
Osittain komppaan... Omaa aikaa en oikeastaan pysty järjestämään. No, askel sinnepäin on kauppareissu. Ja kampaajalla käynti. :D
Mutta laskut täytyy maksaa, aikaa lapsille (molemmille) täytyy olla. Jos Säde olisi pullolapsi, niin olisi ollut jo varmasti enemmän hoidossa.
Moni lapsi ei enää osaa/saa leikkiä yksin. Eikä sitten myöskään viihdy yksinään.
Kavereilla käyn, lasten kanssa. Eivät ole este. Toki hiukan rajoituksia asettavat. Päiväunet yms. Mutta melko "normaalia" elämää.
ViliMarika sanoi…
Tuula, kyllä ihmisellä pitää olla elämää sittenkin, kun lapsen saavat. Lapsen saaminen itsessään on toki ihanaa ja lapsen kasvaminen, mutta tuollainen perhe-elämä, mitä sinäkin vietät, on normaalia. Hyväksyttyä. Ihanaa! Eikä niin, että sä vaan näivetyt kotiin ja rupsahdat ja olet pelkkä lasten palvelija ja haamu siellä. :D
MB sanoi…
Koskettavaa sinä kirjoitit ja valittetavasti toi on osalle ihan selvää, mutta meillä lapset olivat tasapuolisia vieläkin vaikka tytär tarvitsee meitä enemmän ja aina maksan laskuni ajallaan, kuten sinä sen tiedätkin, joten nokka pystyyn puolestani minäkin sen jo nostan ja sinulle mukavaa päivää.
Maca sanoi…
Voitko neuvoa, miten laitan vapaat atc-kortit esim. niinkuin sinulla on? Sivullani tunnisteen tiedot ovat ihan sekaisin.
Riina Itkonen sanoi…
Kiitos niistä ATC-korteista !
Phedra sanoi…
Ai osuvasti kirjoitettu. Minäkään en ymmärrä kavereiden valituksia siitä miten ei mitään kertkee tekemään kun lapset ovat pieniä.
Itselläkin on vielä aika pienet lapset ja hyvin ehdin hoitaa kaikki mitä pitääkin. Omaa aikaa on sitten kun on lapset saanut päivä tai yöunille. Tätä kestää vain hetken joten jaksan hyvin tällä hyvin pienellä omalla ajalla kun miettii että kohta ne on jo sen ikäisiä että eivät ehkä halua viettää aikaa äidin kanssa...ja miksi lapisa hakitaan jos niiden kanssa ei haluta viettää aikaa.
On niitäkin perheitä jotka työntävät lapset hoitoon aina myös lomilla, minä en voi käsittää sitä!
ViliMarika sanoi…
Phedra, missään nimessä en tarkoita, että lapset tehtäisiin ja heti töihin tai muuten jätettäisiin yksin.
en ymmärrä, miksi tai millainen syy siihen on, että alle vuoden ikäinen tulostaan hoitoon tai että ei olla koskaan lapsen kanssa.
Esimerkki yksi oli juuri tätä aihetta, eli vanhin hylättiin uusien lasten takia.
Itse olin kotona koko 3 vuoden ajan, mitä sain lastani hoitaa (paitsi eka vuosi jonka olin sairaalassa). Tarkoitan lähinnä tuota Tuulan ajatusta kampaajalla käynnistä tai se että esim. Kerran viikossa piti saisi "vapaata". Ei se liikaa ole eikä lapsen hylkäämistä. =)
Tuula sanoi…
Tuo lapsen (vaikka isovanhemmille) hetkeksi hoitoon laittaminen palvelee myöhemmin myös lasta :) Ainakin meillä tuntuu siltä, että Spede, joka tottui muitten seuraan, lähtee edelleen hyvin mielellään mummille, mummulle, enolle, kummitädille yökylään ilman ongelmia (saa nähdä mitä tästä toisesta tulee, kun vierastaa!!!) Rakastan lapsiani, mutta rakastan myös itseäni niin, että pieni hengähdystauko arjen keskellä silloin tällöin tekee terää ja parantaa väsynyttä mieltä sen verran, ettei vaikka huuda kolmeveelle.
"Lapset tarhaan" asia tulee aina saamaan kiistan aikaiseksi. Toiset tahtovat töihin, toiset olla kotona. Onko "sitä oikeaa" ratkaisua olemassa?
Ja Viltsu, tämä on sinulle.
http://tuputus.vuodatus.net/lue/2013/02/viltsulle-todisteita
ViliMarika sanoi…
Näin on. toisille se oikea aika on 3v toisille 18v ja toisille 1v. Jokaisella varmasti syynsä ja ajatuksensa, milloin lapsensa hoitoon vie. En vaan ole vielä kuullut kenenkään sanovan, miksi esim 6kuiselle haetaan hoitopaikkaa päiväkodista. Näitäkin kun on! toki ymmärtäisin esim. yh-äidin, joka sairastuu vakavasti. Mutta täysin terve perhe, isä ja äiti ja suku ympärillä. Miksi vauvana jo päiväkotiin?
No, nämä ovat mielipiteitäni ja ajatuksiani, ilmoille heitettyjä kysymyksiä. Ihmetyksiä. En missään nimessä väitä olevani paras äiti kaikille maailman lapsille tai oikeassa kaikessa ja tietäväni toisten parhaan. Mulle riittää ihan omassa lapsessani kasvattamista. :D
ViliMarika sanoi…
Tuula, kiitos tuosta todisteesta! :D Tulipas naurettua ihan sun ansiostasi. Harvemmin mulle tuollasta todistetaan. :D :D Kiitos!
MerjaHannele sanoi…
Niinpä niin Viltsu - perheitä ja tapoja on erilaisia. Surettaa, että vanhin "hylätään" muiden lasten kustannuksella, ei voi olla vaikuttamatta lapsen koko elämään. Sitä sitten ehkä joskus terapiassa pohditaan, että miksi nyt on masentunut... Minulla ei ollut ketään lähellä, jonka luo olisin lapset saanut, kun olivat pieniä. Oli sitten yksi sijaisperhe, jossa lapset välillä viettivät viikonloppuja ja lomia. Lasten kanssa oli niin mukava olla kun pienenä tykkäsivät leikkiä ja luin heille paljon. Varmaan pelastettiin yksi kirjastoauto meidän lainoilla ;) Jos lapsi on "vaativa",eli on allergioita (kuten mun kuopuksella pienenä) ja esim. itkee yöt läpeensä, niin silloin jaksaminen on vähissä. Onneksi tilanteet muuttuvat. Murrosikä tuo omat haasteensa. Nyt kun lapset ovat aikuisia, niin välillä on hirmu ikävä niitä leikki-ikä-aikoja, kun pienet kiipesivät syliin ja pitivät äitiä maailman parhaana...
Tuula sanoi…
Täh, miten IHMEESSÄ se posti jo tänään sinne tupsahti???? :0
Eilen laitoin laatikkoon, joka tyhjennetään klo 9.00 ja kello oli jo 11 kun sen sinne tuuppasin.
ViliMarika sanoi…
Taisi olla myöhässä tyhjennys. :)

KUUKAUDEN TOP 3

Aurinko ja HeyDay Sunbeam

Aurinko on tähti, jota Maa kiertää. Aurinko syntyi vajaa 5 miljardia vuotta sitten. Auringonvalo on Suomessa kesällä merkittävin D-vitamiinin lähde ja lisäksi auringonvalo vaikuttaa pimeähormoni melatoniinin eritykseen, joka on suurimmillaan öisin ja talvisin. Melatoniinilla on unettava vaikutus, joten auringonvalon puute päiväsaikaan voi aiheuttaa väsymystä ja häiritä uni-valverytmiä. Luonnollisen valon puute voi myös aiheuttaa kaamosmasennusta. Noin vajaan 5 miljardin vuoden kuluttua auringon energia ehtyy ja aurinko katoaa kokonaan pois. Mutta mitä tehdä, jos meidän oma energia meinaa ehtyä pimeänä kautena eikä auringon energiasta ole tietoakaan?! 

Joku vastannee lähtevänsä etelään aurinkoon, jollekin energiaa tulee kirkasvalolla ja joku ottaa D-vitskut purkista. Kaikki ihan oikein! On myös huolehdittava siitä, että nautimme terveellisiä aterioita ja hellimme ja huolehdimme omasta hyvinvoinnistamme. Hemmottelua, nautintoa, iloa, hymy päivässä ja mitä ikinä keksitkään piristääksesi…

Joulukortti kääreestä kierrättäen

Kun kierrätys on sydämen asia, löytää mitä merkillisimmätkin asiat tiensä askarteluun mukaan. Tällä kertaa pysytään kuitenkin ihan perus kierrätyksessä ja sujautetaan suklaalevyn kääreestä pala korttiin. Lisäksi leimattua, leikattua, teipattua ja yhteen liimattua.Tämä kortti on tilaustyönä tehty. 

Joulukalenteri luukku 15: joulutorttukortti tutorial

Olen yksi blogisisarista ja meidän joulukalenterimme on tänä vuonna joulutorttukalenteri. Se löytyy instagramista hastagein ; "joulutorttukalenteri17"  ja "blogisisaret". Minun luukkuni vuoro on tänään.

Kyseessä ei ole ihan perustorttuset, vaan meidän blogisisarten tortut ovat höystetty uudenlaisilla mausteilla. Mausteita ovat mm. Huumori, erilaisuus, mielikuvitus jne.
Ja aiheeseen sopivia torttuja löytyisi minultakin jo pellillinen..


Kuten epäonnistuneet torttuwienerit...

Enkelitorttu tai..

..Torttu kuin torttu.. hehheh.
Minun virallinen luukku on kuitenkin joulutorttukortti. Blogeissa ei näy kaikkien sisarten tortut, mutta minun torttuni tulee nyt tänne blogiini tutoriaalina. Toki myös siellä Instagramissa edellämainituilla hastageillä ja minun profiilissa on kuva torttukortistani. Löydät minut Instagramista nimellä Inspirationblogi TAI Viltsumari. Kyseessä yksi ja sama profiili. Ethän sekoita profiiliani muihin samankaltaisiin bloginimiin, joita on jälkeeni tull…