Siirry pääsisältöön

Kontrollifriikkiä elämää

Unohda ”hyvät päätöksesi”. Unohda turha itsekuri ja väkisin vääntäminen. Kokeile sen sijaan innostumista. Mene ja rakastu johonkin asiaan. -Dale Dauten

Kontrollointi tietyissä rajoissa on hyväksi ja tarpeen, mutta liiallisuus tässäkin asiassa on jo sairasta ja pilaa itsensä ja toistenkin elämän. On hyvä kontrolloida vaikkapa omaa alkoholin käyttöä, joitakin sanavalintoja ja ettei ihan suin päin syöksy kaikkeen, mutta kun se kohtuuden raja ylittyy kontrolloimisessa, se on jo ihan turhaa.

Ei ihan kaikesta tarvitse tehdä numeroa ja kieltää kaikkea iloja itseltään!
Esimerkiksi mielestäni mennään jo rajan yli siinä, ettei alusvaatteiden väri voi olla mikään muu kuin valkoinen, koska muuten joku voisi pitää kevytkenkäisenä! Mustathan ovat kaikkein pahimmat!


 Tai se, että lapsikin sotketaan valehtelemaan ja puolustamaan vanhempaansa siinä omassa pikku salaisuudessa, josta ei saa kukaan koskaan tietää mitään, koska oma pikku salaisuus olisi mahdollisesti lyömäase toisille häntä vastaan. Ja oma elämä voisi vaikkapa järkkyä siinä, että joku hylkäisi sen takia. Mielummin valehdellaan, kielletään, vältellään, ollaan poissa tilanteista, ei tavata ystäviä julkisesti ja laitetaan lapsikin valehtelemaan puolesta, kuin kerrottaisiin rohkeasti, että hei, mä seurustelen! Jokuhan voisi vaikkapa pitää kevytkenkäisenä tästäkin syystä! Seurusteluhan ei ole mitenkään sallittua, ei ainakaan keski-ikäiseltä... Eihän? ;)
Kulttuurissa, jossa elämme.


Kontrollointia voi olla siinä, miten vaatii itseltään työ- tai opiskelupanosta. Ruoskii itseään parempaan ja parempaan, äärirajojenkin ohitse. tietty ruoskinta on hyväksi ja suorituksia tulee, numerot ovat parempia ja niinpoispäin, mutta kun se raja ylittyy...
Kuinka moni ylioppilas onkaan mennyt kirjoitusten jälkeen sekaisin sen kontrolloinnin ja ruoskimisen takia? Kun vaatimustaso on liian korkealla. 


Tunteiden valtava kontrolloiminen, etten vaan itkisi, etten vaan nauraisi ääneen, etten vaan nauttisi tästä intohimon hetkestä, etten vaan olisi vihainen, etten vaan...
Mitäs sitten, kun ne kaikki tunteet ovat kasaantuneet sisällesi?

 Eikö ne todellakaan koskaan tule ulos? 

Tai se pieru, jota et koskaan päästä ulos, et julkisesti etkä yksin salaa?
Nainenhan ei pieraise koskaan! Ei koskaan! Valitan, ilmaa kertyy mahaan jokaisella ja jokaisella ruokavaliolla. Se määrä toki vaihtelee, mutta että ei koskaan tulisi ulos?
Mielummin vatsakipuja, kuin yksi paukku omassa yksityisyydessä pihalla? 


Oman painon sairaalloinen kontrolloiminen voi johtaa anorexia nervosaan tai/ja bulimiaan. Ja kun se kontrollointi vielä laajenee lapseen. Lapsi, jolla on syntymäpäivä keskiviikkona, ei saa syödä karkkia omissa juhlissaan, vaikka tarjolla kavereille niitä onkin, koska ei ole lauantain karkkipäivä, se on minusta liiallisuutta!
 Miksi edes pitää keskiviikkona, oikeana synttäripäivänä sitten?

 Tai kun lapsi laskee 4 vuotiaana kaloreitaan mummolassa kahvipöydässä, eikä saa ottaa yhtä ainoaa Marie-keksiä, koska on jo käyttänyt päivän kalorimääränsä, se on väärin! Enkä todellakaan puhu ylipainoisista lapsista! Puhun elävää esimerkkiä, lapsi oli hoikka ja vanhemmat myös. Mutta kun vanhemmilla oli se periaate, että lapsesta täytyy tulla sitä kaikkea, mitä he eivät olleet itse tai elää jotenkin heidän unelmaansa. Lapsen ammatti ja harrastuksetkin olivat valmiiksi mietitty jo ihan pienenä. Herranen aika!
 Entäs lapsen oma elämä?!
 Kontrolloisivat omaa syömistään ja eläisivät omaa elämäänsä, eikä niin, että lapsesta tulee anorektikko vanhempien takia! Ja tosiaan se kalorimäärä kun oli alhainen, alhaisempi, kuin pitäisi, koska vanhempien mielestä lapsi oli pyöreäkasvoinen, vaikka muuten ihan sutjakka. Menivät vertaamaan minun lapseni pituus ja painokäyriin! Heidän lapsensa kulki normaalia käyrää, minun lapseni on aina ollut omalla käyrällään ja sirompi.


Kontrolli... Sananakin jo ahdistava. Mikä voisi olla kaunis sana sille hyvälle kontrollile? Terveelle asialle? Itsehillintä! Joo, se se on. Itsehillintä on hyväksi. Kotrolli ei. Voisiko sen noin ilmaista? 

Entäs naapurikontrollointi?
Kyttääminen?
Tai työpaikalla kahvipöydässä se, kuka otti yhden keksin ja kuka puolitoista?
Puututaan toisten elämään, kun oma elämä on niin täydellistä... ;)

Onko siis kontrollointi samaa kuin vahtiminen? Kyylääminen?

Mitä oikeasti tapahtuisi, jos kontrollifriikki kerrankin antaisi vaan mennä ja toimisi siten kuin luonto sanoo ja miten haluaisi tehdä? Antaisi tunteilleen vallan? Irrottelisi hieman?

Kontrolloimatonta tätä päivää!

ViliMarika

Kommentit

KUUKAUDEN TOP 3

Hyvän mielen kortit + ARVONTA + ALEKOODI

Mitä sinä haluat elämältäsi?
Oletko onnellinen ja voitko henkisesti hyvin? 


Hyvän mielen kortit toimivat sekä yksistään että erinomaisesti hyvän mielen vuosi-kirjan kanssa. Hyvän mielen vuosi on inspiroiva tehtäväkirja, joka tarjoaa tehtäviä hyvän mielen taitojen harjoitteluun viikottain vuoden ajan. Korttien avulla voi harjoitella 53:a hyvän mielen taitoa, jotka esitellään Hyvän mielen taidot -kirjassa.

Vuodenkaan jälkeen kortit eivät todellakaan jouda roskiin, sillä näitä kortteja voi käyttää niin kauan, kuin vaan kortit ehjinä pysyvät. Ihan heti eivät piloille mene säilytysrasiassaan ja kevyen lakkapinnan ansiosta.Myös kirja kannattaa säilyttää ja hyödyntää uudestaan aina, kun haluat virkistää muistiasi kirjan aiheissa.


Maaretta Tukiaisen upeat ajatukset ja Krista Keltasen kuvitukset yhdessä luovat ihastuttavat, värikkäät ja isokokoiset hyvän mielen kortit. Kortit koostuvat tunnelmallisesta valokuvasta ja vahvistuslauseesta. Yksi pakka sisältää 53 korttia ja mukana on myös ohjekortt…

Syyskuun ARVONTA

Tässä se nyt on. Syyskuun arvonta. Montaa päivää ei arvonta kerkeä voimassa ollakaan, mutta kivahan se on välillä pitää pikaisempikin arvonta ja saada voittaja selville nopeaan. Palkinto on minun itseni ostama apteekista, joten sponsoreita tässä ei ole. Kerron silti tuotteesta hieman, jotta tiedät, mistä on kyse.
Se, miksi tämän tuotteen halusin palkinnoksi hankkia, johtaa juurensa omista kokemuksistani. Jos itse koen jonkun tuotteen tai asian hyväksi ja minua auttaneeksi, niin tokihan tahdon tarjota sinullekin mahdollisuuden tutustua sellaiseen.


Palkinto on täysikokoinen vaahtoamaton Salutem-hammastahna. Minulla on niin herkkä suu, etten tavallisia tahnoja voi käyttää laisinkaan, joten nämä vaahtoamattomat ovat tulleet tutuiksi. Nyt kun löytyi kotimainen tuote, oli pakko sitä testata ja sitten hommata palkinnoksikin yksi tuubi. Sinä voit siis olla pian se, jolle tämä lähtee!


Salutem-erikoishammastahna ei sisällä mitään ylimääräistä. Ei makuaineita, väriaineita, vaahtoa muosostavaa …

Tervetuloa syksy: Syksyinen atc + TUTORIAL

Luonnon syksyinen kauneus saa ihastumaan itseensä. Puiden oranssit ja punaiset lehdet, keltaiset sienet metsässä sekä upeat muuttolintuparvet, jotka toivottavat hyvää syksyä kiljahduksineen meille Pohjolaan jääville.

Syksy on yksi suosikeistani, sillä syksyisin voi kääriytyä rakkaan kainaloon tunnelmoimaan tähtitaivasta tai lumoutuneena katsomaan iloisena liehuvaa nuotion liekkipatsasta. Pimeällä tuli on niin eriä, mitä valoisan aikaan.


Syksyisin on taivaallista laittaa villasukat jalkoihin ja ylisuuri villapaita ylle. Vetää jo valmiiksi virttyneen ja venyneen villapaidan helma polvienkin yli sohvalla kyyhöttäessäni. Pöydällä höyryää lämmin matcha ja kädessäni on englanninkielinen kirja tai muotisuunnittelupeli tabletilla. Ah, elämää!


Tämä postaus on osa Blogisisaret-yhteisön Tervetuloa syksy-postauksia. Löydät kaikki aiheen postaukset täältä. Teemapostaukset jatkuvat pitkälle lokakuuhun. Pysykäähän kuulolla. Blogisisarista löytyy taitavia eri aihepiireistä bloggaavia naisia ja minulla…